Komandant njemačke mornarice podnio ostavku nakon što je rekao da Putin zaslužuje poštovanje

Screenshot 3 80
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Komandant njemačke mornarice Kay-Achim Schoenbach je jučer, 22. januara, podnio ostavku nakon što je izjavio da ruski predsjednik Vladimir Putin zaslužuje poštovanje.

Uslijedile su brojne kritike nakon njegovih komentara o odnosima Rusije i Ukrajine. Viceadmiral Schoenbach je 20. januara izjavio da Ukrajina neće vratiti poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine. Ocijenio je da je važno imati Rusiju na istoj strani protiv Kine te je naglasio da Putin zaslužuje poštovanje.

Kritike na ove poruke nisu izostale ni u Ukrajini, a požalio se i ukrajinski ambasador u Njemačkoj. Berlin je vrlo brzo reagovao, tj. dan poslije od Schoenbacha je zatraženo da podnese ostavku. Poručio je da ne želi nanositi dodatnu štetu Njemačkoj i njenoj vojsci.

Njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht je prihvatila njegovu ostavku te je već izabrala njegovog nasljednika, prenosi agencija Associated Press (AP).

U međuvremenu je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitri Kuleba je optužio Njemačku da narušava jedinstvo Ukrajine i njenih saveznica te da ohrabruje ruskog predsjednika Vladimira Putina i to zbog toga što odbija poslati oružje Ukrajini.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i baltičke države su obećale Ukrajini poslati oružje kako bi mogla reagovati na vojnu prijetnju Rusije.