Komandantica Mekgaha: Saradnja BiH s NATO-om sve jača

Komandantica Mekgaha: Saradnja BiH s NATO-om sve jača

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je danas u posjetu komandanticu NATO Štaba Sarajevo brigadnog generala Pamelu Mekgahu (McGahа). Sastanku je ispred Zajedničkog štaba OSBiH prisustvovao zamjenik načelnika ZŠ OSBiH za resurse brigadni general Mirsad Ahmić.

Teme sastanka bile su usvajanje aneksa Dobojskog sporazuma vezano za rješavanje pokretne neperspektivne vojne imovine, decentralizacija procesa javnih nabavki u MO i OS BiH, te rješavanje neperspektivnih vojnih lokacija.

Vojni partneri

Ministar Helez se uz riječi dobrodošlice zahvalio komadantici na pomoći pri realizaciji NATO konferencije strateških vojnih partnera, koja je održana u BiH od 8. do 12. aprila 2024. godine, čiji domaćin je bilo Ministarstvo odbrane BiH.

Naglasio je i značaj održavanja sastanka Sjeveroatlanskog vijeća (NAC) u Sarajevu, u februaru ove godine, te održavanje NATO partnerskog simpozija u BiH, u oktobru 2024.godine, čiji ćemo biti domaćin.

Komadantica Mekgahа je izrazila zadovoljstvo činjenicom da su predstavnici odbrambenog resora BiH imali mogućnost direktno učestvovati na nedavnoj NATO konferenciji, razmijeniti mišljenja sa saveznicima, koji su poslali jasnu poruku da će saradnja Bosne i Hercegovine i NATO-a biti sve jača.

Ministar odbrane je upoznao komadanticu Mekgahu s benifitima usvajanja aneksa Dobojskog sporazuma, kojim će se znatno smanjiti upotreba resursa OSBiH, po pitanju skladištenja, osiguranja i transporta, te sa procesom rješavanja neperspektivnih vojnih lokacija. Od ukupno njih 15 koje nisu riješene, za predaju entitetskim vlastima spremno je 7 lokacija.

Kontatovano je da će se u narednom periodu aktivnije sarađivati sa lokalnim vlastima na čijoj teritoriji su neperspektivne lokacije radi ubrzanja procesa predaje.

General Ahmić je prisutne upoznao o trenutnom statusu procesa decentralizacije javnih nabavki u odbrambenom sistemu. Radna grupa je uradila prijedlog provedbenog dokumenta i u narednom periodu će se intenzivirati aktivnosti na potpunoj realizaciji započetog procesa.

Nova energija

General je istakao da su već u 2024. godini evidentni pokazatelji unapređenja u oblasti javnih nabavki. Locirani su ključni problemi i u toku su aktivnosti na njihovom otklanjanju.

Na kraju je ministar istakao pozitivan značaj promjene generalskog kora i pohvalio novoimenovane generale koji su pokazali novu energiju, volju, entuzijazam i sposobnost za pozitivne iskorake.

Komadantica Mekgaha je naglasila opredjeljenost za svaku vrstu saradnje i podrške MO i OSBiH, uz konstataciju da se osjeti nova energija.

Sastanku su prisusvovali i šef Kabineta ministra Salko Beba i vojni savjetnik brigadir Muhamed Dautović.       

avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS