Portal 072info

Komesar Šut za 072info: Područje ZDK jedno je od najsigurnijih u BiH!

Semir Šut
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Policijski komesar Semir Šut, čiji su kvalitetan rad i rukvođenje Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) pohvalili najviši zvaničnici naše zemlje, u novogodišnjem intervjuu za 072info govorio je o godini iza nas, najvećim izazovima u 2020. godini koja će ostati zapamćena po pandemiji koronavirusa, kako uspijeva držati stvari pod kontrolom, ali i planovima za 2021. godinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

072INFO: Po čemu će ostati upamćena godina koju smo ispratili?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ostat će upamćena po pandemiji koronavirusa i obimnim, intenzivnim, mjerama koje je policija morala poduzimati. Nemojte zaboraviti da smo u jednom momentu obilazili i kontrolirali preko 6.000 osoba koje su bile u izolaciji. Također, protekla godina značajna je po konkursu koji smo raspisali, a koji će biti proveden prema novom pravilniku te je izazvao veliku pažnju javnosti, medija i nevladinog sektora. Mislim da će on napraviti jednu revoluciju kada je u pitanu prijem policijskih službenika, dati će jedan model i alat, a koliko će drugi to htjeti prihvatiti to je do njih.

072INFO: Šta je bio najveći izazov za MUP ZDK, kada govorimo o protekloj godini?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

To je u bliskoj vezi sa prethodnim odgovorom. U isto vrijeme je trebalo održati nivo javnog reda i mira, kontrolirali ugostiteljske objekte čiji je rad povremeno bio potpuno zabranjen, pa i ograničen. Nismo imali nekih posebno teških događaja, ali smo radili na prevenciji i kriminaliteta i narušavanja javnog reda i mira. Također, bezbijednost saobraćaja je izazov koji iz godine u godinu stoji pred nama. Mislim da smo uspjeli trend tog porasta zaustaviti, imamo smanjenje broja nezgoda i nadamo se da će tako ostati i u ovoj godini.

072INFO: Koliko je teško obnašati funkciju komesara?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uvijek je nezahvalno govoriti je li teško obnašati funkciju koju obavljate. Ja je ne doživljam posebno teško, ali je odgovorna, traži psihičku i fizičku kondiciju. Zahtijeva energiju, stalnu fokusiranost i ako imamo dobre saradnike, ali i ako policija dobro radi svoj posao, i meni je dosta lakše.

072INFO: Je li teško držati sve pod kontrolom?

Posvećenost poslu i 24 sata spremnost da se odgovori na izazov, daje rezultate. Bez subote, nedjelje, noći, vikenda… Spremnost da se uvijek odgovori na izazov i događaj jer kriminalitet i teški događaji ne biraju vrijeme, onda i mi moramo uvijek biti spremni da odgovorimo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

072INFO: Na šta ste posebno ponosi kada govorimo o postignutim rezultatima MUP-a ZDK u protekoj godini?

Ponosni smo na činjenicu da smo stopu kriminaliteta proteklih godina skoro prepolovili, odnosno broj krivičnih djela, da smo javni red i mir doveli u mjeru da nemamo mjesta gdje bi se naši građani bojali da borave i prođu, te da nemamo kriminalnih grupa koje bi zadavale brigu našim građanima.

072INFO: Koji su to Vaši poslovni planovi za narednu godinu?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Provesti konkurs, poslati na školovanje 125 policijskih službenika i napraviti još jedan iskorak kada je u pitanju bezbijednost saobraćaja i javni red i mir.

072INFO: Na kraju, koja bi bila Vaša novogodišnja poruka svim građanima Zenice i ZDK?

Uvjeravam ih da su policijski službenici posvećeni da izvršavaju svoje zadatke. Poručujem da je područje Zeničko-dobojskog kantona jedno od najsigurnijih područja u BiH, a policija će uložiti maksimalne napore da tako i ostane. Građane pozivamo da sarađuju sa policijom te nam ukažu i na pozitivne i negativne pojave koje se tiču policijskog rada.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 152
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Apsolutna podrška građana Kasumovićevom apelu za smjenu ministra Pekića

072INFO PORTAL

Kasumović traži smjenu ministra unutrašnjih poslova ZDK

072INFO PORTAL

Gori kuća u centru Zenice

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME