AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Za pet dana brezanski rudar Ferid Sokić “proslavit” će 188 godina rada u Rudniku mrkog uglja Breza.

Od tih 18 godina država je Feridu “ukrala” 12 godina radnog staža i doprinosa. Zato su Ferid, kao i svi drugi komorati u Brezi i RMU Zenica počeli s generalnim štrajkom.

Kako kažu dosta im je svega, jer oni ne mogu nakopati koliko vladajuće strukture i administracija mogu “pojesti”.

Ferid je radio na više pozicija u proizvodnom procesu, a napredovao je zahvaljujući svom požrtvovanom radu.

Danas je Ferid Sokić ogorčen na one koji odlučuju o sudbini rudara, a za agenciju Patria kaže: “Trenutno najveći problem u rudnicima je “višak” radnika. Za to su krivi svi, od Vlade FBiH, Elektroprivrede BiH pa dalje. Ovdje se zapošljavalo i po stranačkim i po drugim osnovama. Nas proizvodnih radnika nema dovoljno, ali mislim da mi koji silazimo u jamu svoj hljeb zaradimo”.

Kako kaže većina stranaka je dolazila, a samo jedna nije i ona kupi najveći kajmak.

“Jedino koliko ja pamtim u ovih 18 godina SDA nije dolazila a ona kupi najveći kajmak. Sve stranke mogu doći i proći, ali ta stranka je potopila i rudnike i državu”, poručuje Sokić.

Dodaje da odnos uprave RMU Breza prema radnicima trenutno nije loš.

Za lošu situaciju okrivljuje bivše uprave i stranačko upravljanje.

“Najveći problem su bivše uprave koje su stranački zapošljavale podobne. Ovdje je svaka stranka dovela svog direktora i svoje ljude i ti ljudi su ostali, a mi silazimo u rudnik i kopamo za sve te radnike”, poručuje Sokić.

Kao najveće krivce označio je Vladu FBiH i Elektroprivredu.

“Vlada Federacije voli da puni ćasu iz naše proizvodnje, a ne rade ono što bi trebali”, zaključio je Sokić u razgovoru za agenciju Patria.