Rudar RMU Breza: Teško je biti rudar, preživljavamo od mjeseca do mjeseca

F21C11EA 2545 4859 AF32 3BD8CC253868
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Oko 500 rudara ispred Vlade Federacije BiH u Sarajevu je na Međunarodni praznik rada zatražilo povećanje plata od 20 posto, dok je oko 200 radnika zatražilo očuvanje radnih mjesta u metalskoj industriji u tom bosanskohercegovačkom entitetu. Život rudara je težak, poručuju. Mukotrpnim radom zarade hljeb, a sigurnost im je nikakva.

Armel Jakalović, rudar i predstavnik Sindikata RMU Breza, kazao je kako je teško biti rudar.

“Ne poštuje se prava na siguran rad, zaštitu na radu. U mnogim rudnicima nedostaje sredstava za rad i za ličnu zaštitu. RMU Breza je specifičan jer je blizu Sarajeva, a egzistiramo na tri opštine i dva kantona. Mnogo je problema u administrativnom smislu. Imamo 136 radnika koji rade u RMU Breza, a mjesto prebivališta im je Kanton Sarajevo. Poznato je da se ne uplaćuju doprinosi za PIO/MIO i naši radnici nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu. Radnik koji ode u penziju ne može dobiti svoju mukom zarađenom penziju i čeka je godinu, dvije i više”, rekao je Jakalović u Novom danu.

Dodaje da preživljavaju od mjeseca do mjeseca i snalaze kako znaju i umiju. Neki rade dodatne poslove, što opet, ugrožava njihovu sigurnost kada silaze u jame jer budu preumorni.

Rudari su Prvi maj proveli protestujući ispred prazne zgrade Vlade FBiH. Tražili su povećanje plata od 20 posto, odbijajući povećanje od osam posto. Protestovali su, kažu, kako bi ukazali na  na nepoštivanje radničkih prava, na omalovažavanje radnika, pogotovo koji rade u rudarstvu te zatražili kvalitetan kolektivni ugovor kako bi spriječili odlazak radne snage.

N1