Kompanija sa Floride bh. firmama želi predstaviti inovacije u proizvodnji plastike

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Predstavnici kompanije za održive inovacije “Okeanos” sa sjedištem u Miami Beachu posjetili su 6. juna Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Sektor za upravljanje otpadom. 

Posjeta je upriličena s ciljem razgovora o sinergijama između dviju institucija, te su u Sarajevu zvanično predstavili njihovu tehnologiju Made From Stone.

Okeanos je programer tehnologije Made From Stone. Njihova tehnologija zasnovana je na kalcijum karbonatu (CaCO3) i dizajnirana je da smanji zagađenje plastikom i CO2 otisak u predmetima i ambalaži za jednokratnu upotrebu putem rješenja za proizvodnju. Zamjenom većine smola na bazi ulja s prirodno bogatim, pristupačnim CaCO3, mogu se značajno smanjiti i sadržaj plastike i ugljični otisak ovih proizvoda do osamdeset posto-80%.

Predstavnici ministarstva Azra Bašić i Dario Kokor predstavili su zakonski okvir koji reguliše upravljanje otpadom od plastike i pojasnili način upravljanja otpadom u Federaciji BiH.

Predloženo da se organizuje sastanak sa privrednicima iz naše zemlje koji se bave proizvodnjom plastike s ciljem promovisanja inovacije Made From Stone.

Ovakvim i sličnim inovacijama mogu se očekivati promjene u svijetu koji je globalno pogođen zagađenjem od plastike i visokom emisijom ugljen dioksida, saopćeno je i ministarstva.

akta.ba