Komšić: DF spreman podržati SDP u formiranju Vijeća ministara bez SNSD-a

Predsjednik DF-a i član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je danas da će DF pratiti odluku Socijaldemokratske partije (SDP) BiH. Naime, DF će ih pratiti kada je u pitanju proces izbora delegata iz reda Srba u NSRS za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“S obzirom na to da je SDP-ov potpredsjednik kandidat za delegata u Domu naroda PSBiH DF će pratiti odluku SDP. Na ovo osmo se odlučili i jer SDP ima najviše zastupnika u klubu Pokret za državu. Prati ćemo ih o tome kako glasati na sjednici Narodna skupštine RS o imenovanju delegata”, dodao je Komšić.

Između ostalog, Komšić napominje da ukoliko je SDP spreman da podrži opozicionog delegata i na taj način otvori mogućnost formiranja Vijeća ministara BiH bez SNSD-a kojeg vodi Milorad Dodik, DF će biti još spremniji da prati SDP.

Podsjetimo, potpredsjednik SDP-a i jedan od lidera Pokreta za državu Vojin Mijatović oglasio se povodom pritisaka u vezi sa izborom delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta BiH.

Mijatovića, odnosno Pokret za državu, optužuju da će isporučiti Miloradu Dodiku četvrtog delegata. Čime će SNSD ponovo imati mogućnost blokade državnih institucija.

Među najglasnijim u upozoravanju Pokreta za državu je Damir Arnaut, državni parlamentarac i član Naše stranke. Ova partija ne participira na području RS. Čak nije ni učestvovala na izborima u ovom bh. entitetu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE