Komšić: Ne želim vjerovati da je Plenković poput Dodika koji ne čita materijale

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić smatra kao izuzetno značajnu činjenicu to da je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković pohvalio briselski dokument kojim je dogovoreno ukidanje domova naroda u BiH.

“Politički akteri sinoćnjih razgovora su pristajući na implementaciju mišljenja Venecijanske komisije, pristali su i na ukidanje domova naroda, obzirom da je to preporuka Venecijanske komisije kao najvećeg pravnog autoriteta u Evropskoj uniji.

Dobro je i izuzetno značajno što je Andrej Plenković pohvalio briselski dokument kojim je dogovoreno ukidanje domova naroda u BiH. Ne želim vjerovati da je Plenković tip političara poput Dodika koji ne čita materijale i ne zna šta to zapravo znači”, rekao je Komšić.

On je dodao da su Plenkovićeve kritike na račun Čovića zbog neučešća u razgovorima, razumljive.

“Međutim, smatram da je to Čovićeva greška, jer on sigurno ne bi pristao na ukidanje domova naroda sukladno mišljenju Venecijanske komisije, a Dodik je to prihvatio”, poručio je Komšić.

Podsjetimo, Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je sastanak bh. stranačkih lidera i članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Vijeća Evropske unije Charlesom Michelom.

Rekao je kako je usaglašeni sporazum dobar za Hrvate te da razumije zašto Dragan Čović nije htio doći na okupljanje u Briselu.

RadioSarajevo

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE