konakovic
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 21, 2021 @ 8:20
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Na Kongresu Naroda i pravde (NiP), odlučeno je da Elmedin Konaković ostaje predsjednik stranke.

NER FIT

Za prvog zamjenika izabran je Kemal Ademović, a za drugog Denis Zvizdić.

Konaković je gostovao na Federalnoj televiziji te je, između ostalog, rekao da je ulaskom Denisa Zvizdića u stranku, NiP je postao parlamentaran i na nivou države. 

Utjecati na procese

Konaković je istakao da je stranka i ranije imala visok rejting, ali da je sada drugačije kada stranku, kako je rekao, pojača čovjek kvaliteta Denisa Zvizdića, koji obnaša funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Postajemo parlamentarni i formalno utječemo na procese koji se u ovom domu dešavaju – kazao je Konaković.

Upitan da prokomentariše da li je Zvizdić definitivni izbor NiP-a za člana Predsjedništva BiH i hoće li Trojka uspjeti postići dogovor ovom pitanju, s obzirom na to da je SDP kategoričan, Konaković ističe da je imperativ Trojke da izađe sa zajedničkim kandidatom.

Kandidat unutar NiP-a

– Situacija koji je nametnuo Milorad Dodik svojim ponašanjem u drugi plan je stavila naše pregovore. Imamo posla koji se ne tiče samo pregovore oko kandidature za člana Predsjedništva i vrlo vrijedno na tome radimo. Zadnji mjesec nismo na nivou pregovaračkih aktivnosti kako je to trebalo izgledati. Trebalo se dosad već iskristalisati neko neutralno ime kao kandidata Trojke za član Predsjedništva BiH koji bi, ubijeđen sam, dvostrukom razlikom pobijedio bilo kojeg konkurenta, posebno konkurenta koji dolazi iz Stranke demokratske akcije. Ukoliko ne bude moguće napraviti dogovor, ako SDP bude insistirao na nekom stranačkom rješenju, iscrpjet ćemo sve moguće elemente razgovora i tek onda eventualno razgovarati o nekom kandidatu unutar NiP-a – kazao je Konaković.

LIDER