Konaković: Puno sam bliži nekim ljudima iz SDA nego Dodiku

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je za N1 da je jedan od prioriteta nove administracije u BiH produbljivanje odnosa sa zemljama regiona, uključujući i Srbiju. 

On ističe da je među glavnim pitanjima koje bi trebalo riješiti u odnosima Srbije i BiH postizanje sporazuma oko granica.

– Ponekad interes Srbije zovemo pretjeranim, zovemo to uplitanjem u odnose u BiH, a s druge strane treba imati razumijevanje za srpski narod u BiH koji Srbiju osjeća kao svoju maticu – naveo je Konaković.

Kaže i da još nije dobio čestitku srbijanskog kolege Ivice Dačića, a da su mu iz Hrvatske čestitali na novoj funkciji. On je odbacio kritike stranke SDA da je previše blizak sa entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom.

– Moja bliskost sa Dodikom ogleda se u tome što obojica volimo košarku – kaže Konaković za Dan uživo i dodaje da mu se čini da su i on i lider SNSD-a hrabri da zakorače u polje kompromisa. 

– Ne vjerujemo vjerovatno ni on meni, ni ja njemu. Trebat će nam vrijeme da se te stvari pomire, puno sam bliži s nekim ljudima iz SDA nego s Dodikom – rekao je.

Politička depresija i konflikti 

Konaković ističe i to da je BiH 2021. godine napustilo 170 hiljada ljudi, te da je razlog za takvo što politička depresija i konflikt, navodi i to da sa Dodikom ima interes da se taj trend zaustavi i da BiH funkcioniše što je bolje moguće.

ČITAJ JOŠ:  Nesuglasice u koaliciji zbog OSA-e: Konaković, Čampare i Radončić protiv imenovanja Almira Džuve, Nermin Nikšić i Kemal Ademović insistiraju na njegovom imenovanju!

Naglasio je da država ima novu šansu koja se ogleda “u nezasluženom dobijanju kandidatskog statusa” koji se desio više zbog geopolitičke scene i dešavanja u Ukrajini i Rusiji.

Kako kaže, novo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je najbrže ikada formirano, ujedno i kao preduslov za ozbiljne reforme koje vode političkoj stabilnosti.

Prioriteti BiH su, stoga, kako ističe, stabilan Balkan, dobri odnosi sa susjedima, euroatlanske integracije.

Na evropskom putu, dodaje, nema neslaganja, a na NATO putu stav njegove stranke Naroda i pravde i HDZ-a je potpno jasan i jedinstven, međutim, stranke iz RS drugačije gledaju na taj proces.

Bez čestitke iz Srbije

Naime, ministar je ukazao i na to da se treba raditi na spajanju Istoka i Zapada.

– BiH je kao zemlja spajanja Istoka i Zapada postala poprište konflikta Istoka i Zapada i na nama je da spajamo naše prijatelje sa Istoka sa šansama koje nam se nude na Zapadu –  naveo je Konaković.

Među prvima koji je čestitao Konakoviću bio je ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman. 

ČITAJ JOŠ:  Konaković o velikim očekivanjima Brisela, ali donosi i dobre vijesti

Također, Konaković je istakao i to da se nije čuo sa Ivicom Dačićem, te da zvanična čestitka do njega nije došla.

Najavljuje i da će uskoro vjerovatno krenuti na balkansku turneju, ali budući da je tek od jučer na poslu u ministarstvu još nisu definisani datumi posjeta, pa ni one Beogradu.

– Svjesni smo naših razlika i prilika koje nam se pružaju. U BiH je na dijelu novi talas politke koja želi da stavi u fokus ono oko čega se slažemo. Puno je lakše politikom konflikta dolaziti do jeftinih poena, ali dugo vremena zemlje Balkana nemaju od toga nikakvu korist – kaže Konaković.

Regionalne saradnje

Činjenica je, kako ističe, da BiH i Srbija nemaju ratifikovane granice.

– Ako su se politike opredijelile za neku vrstu kompromisa, to može biti novi ambijent, njegov početak može startovati brzo. To nije lagan put, treba puno vremena, puno energije, puno povjerenja koje se izgubilo zbog svih dešavanja na Balkanu –  naglasio je šef diplomatije.

Ukazuje i na velike šanse regionalne saradnje u kojima bi BiH sa zemljama komšijama mogla projektima da aplicira prema fondovima, razvija energetsku mrežu. 

ČITAJ JOŠ:  Konaković o bračnom paru Izetbegović: Treba da se sklone

– Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom, Vladom, rukovodstvom Srbije, puno šta bi se moglo raditi. Hoćemo da radimo, ali moram reći, imamo dozu opreza i još uvijek nepovjerenja. Treba početi graditi povjerenje – dodaje.

Dodaje i to da se nada da će doći do sporazuma, jer su Vučić i Izetbegović načelno dogovorili.

– Imam informaciju i da ova naša strana nije bila posebno ažurna da se ta stvar dovede do kraja. Mislim da mi puno hrabrije stupamo u sve te procese koji su preduslov da bi na rijeci između dvije države radili ozbiljne projekte i razgovarali o drugim energetskim projektima – kaže Konaković.

SDA je kritikovala njegovu bliskost s Dodikom, a on navodi da je to stranka u kojoj je ostvario punu političku promociju, ali da su se razišli na suprotnom pogledu funkcionisanja države.

– Mi smo njima najveća glavobolja, prvo smo ih u Sarajevu poslali u opozciju, a sada na nivou države nisu uspjeli da nas pobjede. Nakon 20 godina SDA gubi poluge moći i upravljanja i zbog toga su mnogo nervozni – naveo je Elmedin Konaković, od skoro ministar vanjskih poslova.

GODISNJICA
MARKETING