“Koncesiju za korištenje Buškog jezera u Livnu dao Sabor Hrvatske, Livno šuti”

CD3B1807 CF3C 4752 B96B 1E8FAA1D9AC6
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) koristi Buško jezero na području BiH na osnovu Odluke o davanju koncesije koju je donio Sabor Republike Hrvatske 22. maja 1998. godine. Kako je tvrde iz Hrvatske republkanmske stranke, koncesija je izdana na period od 33 godine. HEP, prema dokumentima koje HRS objavio, HEP-u je dodijeljeno i zemljište u Livnu.

“Nedugo nakon tog datuma HEP tuži grad Livno tražeći ‘isključivo pravo vlasništva nad parcelama’ polja koje je potopljeno. Sudskom presudom od 15.09.1999. Sud u Livnu presuđuje u njihovu korist, na štetu Livna te HEP postaje korisnikom/vlasnikom velikih površina u Livanjskom polju. Ono što je najzanimljivije jeste kako se Općina Livno tada nije uopće branila na Sudu. Ne samo da nisu uputili niti jedan prigovor, dapače pokorno su potvrdili sve HEP-ove navode iz tužbenog zahtjeva”, ističu iz HRS-a.

Naglašavaju kako Hrvatska elektroprivreda godinama uzurpira preko 3000 ha Livna, ne plaćajući ni u najmanjem dijelu iznos naknada koji bi trebao. Rade to na osnovu koncesije koju je, ističe HRS, dalo zakonodavno tijelo druge države i tužbe koja, “miriše na korupciju, budući da zastupnici Livna nisu imali nikakav prigovor na istu”.

“Kako nam je rekao pomoćnik gradonačelnika na prošloj sjednici Gradskog vijeća, komasacija u tom dijelu Livanjskog polja nikad nije službeno provedena. Kako je onda moguće da se nitko ne osporava i žali se na činjenicu da sudac dodjeljuje HEP-u 366 parcela naziva ‘livada Jagme’ svaka površine 8.000 m2? Ako se prisjetimo tko je tada vodio županijsko pravosuđe, nakon toga i federalno, predsjedavao Federacijom i Parlamentarnom skupštinom, vrlo lako se može doći do odgovora da je svemu kumovalo stranačko ‘sestrinstvo’. Očigledno je kako su lokalne, županijske i Federalne strukture uključene u cijeli proces još od 1999. godine“, kazali su iz HRS-a.

“Diskriminacija Livna i Tomislavgrada”

Navode kako godinama “problem nepravednog odnosa HEP-a prema Livnu i Tomislavgradu nastoje dići na višu institucionalnu razinu, jer se radi o najgoroj vrsti diskriminacije i gospodarske zlouporabe našeg kraja”.

“S ovim dokumentima dobili smo odgovor zašto u svemu ne samo nismo imali podršku vladajućih razina vlasti, nego se dodatno pogodovalo HEP-u i političkim strukturama Hrvatske. Na sljedećoj sjednici G.V. Livna HRS će ovo prezentirati vijećnicima i pokušati djelovati u smjeru uvođenja posebne komunalne naknade, po uzoru na neke druge općine u BiH. Dok ne dođemo u poziciju rješavanja diskriminacije Livna i Tomislavgrada na županijskoj i federalnoj razini, kada je Buško blato u pitanju, nastavit ćemo djelovanjem kroz gradsko vijeće, malo po malo, vratiti Livnu i Tomislavgradu ono što im po svakom pravu pripada”, poručili su iz HRS-a.