Portal 072info

Konferencija na Pravnom fakultetu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dvanaesta regionalna konferencija pod nazivom Privatno međunarodno pravo na sceni-nacionalne,evropske i međunarodne perspektive, koja je počela s radom danas na Pravom fakultetu u Zenici,okupila je 50-ak pravnih stručnjaka iz zemalja regiona, te iz Njemačke, Holandije i Sjedinjenih američkih država.

Oblast međunarodnog privatnog prava, kao jedna od rijetkih koja povezuje zemlje regiona, naročito one koje još nisu u Evropskoj uniji, izuzetno je značajna za građane, kada imaju dodir sa stranom državom, bilo da je riječ o naslijeđivanju, poslovanju, sporovima ili priznavanju presuda. Ujednačeni pravni sistemi u ovoj oblasti doprinose unapređenju investicija i lakšem životu građana, ukazao je prodekan za naučno-istraživački rad Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, profesor doktor Zlatan Meškić.

Danas pravni stručnjaci razmjenjuju iskustva iz pravnih sistema svojih država o primjeni, odnosno potrebi pristupanja Haškoj konvenciji o prerogaciji nadležnosti, koja u suštini omogućava poslovnim subjektima u sporu da biraju sud i da se presude tog suda uvažavaju u svim državama potpisnicama konvencije.

Haška konvencija o prerogaciji nadležnosti omogućava poslovnim subjektima bolju pokretljivost na prostoru država potpisnica. To nije slučaj u Bosni i Hercegovini, ali nije ni u Sjedinjenim američkim državama.
Roland Brand sa Univerziteta u Pitsburgu u Sjedinjenim američkim državama kaže da nije pitanje je li konvencija dobra, već je problem njenog neusvajanja, politički. Politika nekad sprečava donošenje dobrih zakona, a međunarodno privatno pravo nikad nije bilo u vrhu liste prioriteta američke politike, zaključuje profesor Roland Brend, dodajući kako je harmonizacija propisa u oblasti međunarodnog privatnog prava itekako dobra za razvoj međunarodne trgovine i unapređenje položaja jedne zemlje u njoj.

Sutra će na Pravnom fakultetu biti govora o harmonizaciji nacionalnih zakonodavstava zemalja bivše Jugoslavije, u vezi sa novom Uredbom Evropske unije o naslijeđivanju. Dvanaesta regionalna konferencija pod nazivom Privatno međunarodno pravo na sceni – nacionalne, evropske i međunarodne perspektive, priređena je u Zenici uz potporu Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju.

rtvze.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME