Konjanici iz Zenice i Kaknja krenuli put Ajvatovice

Foto: Agencija Anadolija

Konjanici iz Zenice krenuli su danas poslije džuma-namaza iz džemata Trgovišće.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Oko 35 konjanika iz Zenice i Kaknja danas je krenulo na 504. po redu vjersku manifestaciju “Dani Ajvatovice” čija se centralna svečanost održava u nedjelju u blizini starog grada Prusca.

Zeničkim konjanicima se pridružilo i nekoliko konjanika iz Kaknja. Jedan od njih je i Selvedin Smaka iz sela Tičići kod Kaknja, koji peti put ide na Ajvatovicu.

ČITAJ JOŠ:  Ukida li se policijski sat u Federaciji

“Evo, i mi Kakanjci smo se ponovo pridružili konjanicima iz Zenice. Sa njima idemo do Karaule pa ćemo se direktno spustiti u Prusac. Na ovo dovište idem petu godinu za redom, to je jedna tradicija koju pokušavamo održati i dalje. Nadam se da će biti dosta ljudi, a evo, vidite, svake godine se pridružuje sve više konjanika.”, kazao je Smaka.

“Mi smo prvenstveno ljubitelji konja, zato volimo na ovaj način ići na Ajvatovicu. Zadovoljni smo organizacijom iz Zenice, a i u Pruscu nas lijepo dočekaju, imamo gdje prespavati i mi i životinje.”, dodao je Smaka.

ČITAJ JOŠ:  Reisu-l-ulemu posjetio premijer R. Hrvatske Andrej Plenković

Jahati dva dana do Prusca, kako kaže, nije jednostavno, ali ipak ima svoju draž. Konjanike predvodi Halim ef. Čolaković ispred Medžlisa IZ Zenica i općine Zenica.

“Iz Zenice danas kreće oko 35 konjanika, iz više džemata. Najstariji konjanici na Ajvatovicu idu već 15-20 godina, a evo i mlađi sve više preuzimaju ovu tradiciju. Najmlađi konjanik danas ima osam godina i lijepo je vidjeti interesovanje mladih za ovu manifestaciju, jer je vrlo bitno da oni ovu tradiciju preuzmu i nastave.”, izjavio je Čolaković.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Konjanici iz Zenice su danas išli pod pratnjom pripadnika MUP-a ZDK ulicama Armije BiH, Štrosmajerovom i onda su sa svojim konjima izašli na glavnu gradsku magistralu te nastavljaju put preko Počulice ka Karauli.

Cafe.ba/Agencija Anadolija

GODISNJICA
MARKETING