Portal 072info

Konjanici iz Zenice i Kaknja krenuli put Ajvatovice

Foto: Agencija Anadolija
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Konjanici iz Zenice krenuli su danas poslije džuma-namaza iz džemata Trgovišće.

Oko 35 konjanika iz Zenice i Kaknja danas je krenulo na 504. po redu vjersku manifestaciju “Dani Ajvatovice” čija se centralna svečanost održava u nedjelju u blizini starog grada Prusca.

Zeničkim konjanicima se pridružilo i nekoliko konjanika iz Kaknja. Jedan od njih je i Selvedin Smaka iz sela Tičići kod Kaknja, koji peti put ide na Ajvatovicu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Evo, i mi Kakanjci smo se ponovo pridružili konjanicima iz Zenice. Sa njima idemo do Karaule pa ćemo se direktno spustiti u Prusac. Na ovo dovište idem petu godinu za redom, to je jedna tradicija koju pokušavamo održati i dalje. Nadam se da će biti dosta ljudi, a evo, vidite, svake godine se pridružuje sve više konjanika.”, kazao je Smaka.

“Mi smo prvenstveno ljubitelji konja, zato volimo na ovaj način ići na Ajvatovicu. Zadovoljni smo organizacijom iz Zenice, a i u Pruscu nas lijepo dočekaju, imamo gdje prespavati i mi i životinje.”, dodao je Smaka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jahati dva dana do Prusca, kako kaže, nije jednostavno, ali ipak ima svoju draž. Konjanike predvodi Halim ef. Čolaković ispred Medžlisa IZ Zenica i općine Zenica.

“Iz Zenice danas kreće oko 35 konjanika, iz više džemata. Najstariji konjanici na Ajvatovicu idu već 15-20 godina, a evo i mlađi sve više preuzimaju ovu tradiciju. Najmlađi konjanik danas ima osam godina i lijepo je vidjeti interesovanje mladih za ovu manifestaciju, jer je vrlo bitno da oni ovu tradiciju preuzmu i nastave.”, izjavio je Čolaković.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Konjanici iz Zenice su danas išli pod pratnjom pripadnika MUP-a ZDK ulicama Armije BiH, Štrosmajerovom i onda su sa svojim konjima izašli na glavnu gradsku magistralu te nastavljaju put preko Počulice ka Karauli.

Cafe.ba/Agencija Anadolija

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)