Korajlić: Policija mora reagirati na svaku dojavu o bombi

Profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA, Nedžad Korajlić komentirao je za portal “Avaza” sve češće lažne dojave o bombama kako u Sarajevu tako i u regionu. 

– Naravno da je javljanje o postavljenoj eksplozivnoj napravi ozbiljno i po svim standardima policija u svakom slučaju mora svaki put da izađe i da izvrši određene provjere. Ne smije se tolerisati da se proizvoljno kalkuliše da nema bombe i da jednostavno nakon određenog vremena može se desiti da se bomba stvarno i pronađe ili da bomba eksplodira. Može doći do stradanja ljudi, uništavanja imovine. Pogotovo kada su u pitanju škole, mjesta javnog okupljanja, trgovački centri, tu moramo biti posebno oprezni zato što ima dosta ljudi koji se tu nalaze i što svaka nepažnja može da uzrokuje teške posljedice, kao i to da zanemarijavnje jednog takvog ozbiljnog događaja može da bude katastrofalno – rekao je Korajlić. 

Kako dodaje, različiti su motivi zašto neko lažno dojavljuje bombe. 

– Ili zaista nije lažna dojava, ili bomba nije podmentuta, nego pojedinac javlja iz određenih razloga kako bi policija reagirala. Naravno, lažnu dojava o postavljenoj bombi moramo posmatrati sa nekoliko aspekata. Prvo izvršilac možda nastoji da vidi reakciju sigurnosnih službi, na koji način reagiraju. Sa druge strane želi da unese nemir u određeni grad, državu ili neki drugi segment društva kako bi vidio da li određena zajednica ima adekvatne odgovore. Zatim koje je vrijeme potrebno za reakciju, koja je oprema potrebna za određeno postupanje naravno na taj način oni koji imaju loše namjere vide da li policija radi ozbiljno, da li svaki put izlaze na lice mjesta – zaključio je Korajlić. 

Copy

Avaz

Prethodni članakStravično: Mladić sletio s ceste i poginuo na licu mjesta
Sljedeći članakZašto je sedam stranaka sve karte bacilo na Bećirovića: Predsjedništvo je samo simbolika