Portal 072info

Korona promijenila simptome: Sve više zaraženih ima proliv i povraćanje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U posljednje vrijeme sve više zaraženih koronavirusom ima stomačne probleme, poput proliva i povraćanja, umjesto respiratornih poteškoća. Ovu informaciju koju smo nedavno čuli smo provjerili sa epidemiologinjom Eminom Kurtagić-Pepić, koja je ujedno i članica Kriznog šzaba Ministarstva zdravstva KS.

– Prije svega bitno je naglasiti da se radi o istom virusu Covid-19. Iako je, vjerovatno, sonekle mutirao u proteklom periodu, i dalje je to isti virus. Opšti infektivni sindrom je nešto što karakteriše svaku zarazu. Kod koronavirusa to su najčešće bili problemi respiratornog trakta, kao što su kašalj, otežano disanje i slično. Također, javljala se i povišena temperatura. Međutim, tačno je da su ser u poljedneje vrijeme počeli javljati i simpromi u digestivnom, odnosno probavnom traktu, kojih nije bilo prije nekoliko mjeseci na početku pandemije, tako da sada imamo pacijente kod kojih se oboljenje manifestuje kroz simptome kao što su dijareja, povraćanje i slično. I dalje postoje pacijenti koji imaju respiratorne probleme, ali su se počeli pojavljivati i slučajevi sa smetnjama u probavnom sistemu. Recimo, kao članica Kriznog štaba, znam da se u izolatoriju na Podhrastovima nalaze najmanje dva pacijenta sa tim simptomima – kazala nam je Kurtagić-Pepić.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Prema njenim riječima, još uvijek nije poznat tačan razlog za promjenu simptoma kod zaraženih koronavirusom.

– Moguće je da je uzrok u vremenskim prilikama koje su se promijenile. Došli su topliji dani, tako da je to možda uzrok za promjenu simptoma. Možda sve zavisi i od svake osobe pojedinačno, odnosno  da je kod pacijenata sa probavnim problemima zapravo to takozvana tačka najmanjeg otpora, odnosno najosjetljiviji dio organizma. Međutim, još uvijek nema nikakvih preciznih potvrda koje bi bile bazirane na istraživanjima, zašto je došlo do pojave novih simptoma – dodala je Kurtagić-Pepić.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Napomenula je i kako je u KS došlo do povećanja broja zaraženih koronavirusom u posljednje vrijeme, ali da situacija još uvijek nije takva da bi se mogla nazvati kritičnom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oslobođenje

POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Podijelite članak
  • 1.2K
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Brico s najdužim stažom u BiH

072info.com

Privrednici: Nećemo preživjeti novi “lockdown”

072info.com

Sarajlije na razne načine pokušaju biti bez maske: Jedan od njih je prošao pored policije glumeći trkača

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6