Koronavirus izmiče kontroli u Afganistanu

a 17
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Pandemija koronavirusa izmiče kontroli u Afganistanu, rastući za 2.400 posto u prošlom mjesecu, puneći bolnice i crpeći medicinske resurse, saopćila je Federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Više od trećine testiranja izvedenih u prošloj sedmici pokazala su se pozitivnim, saopćila je federacija.

– Afganistan je dostigao kriznu tačku u borbi na suzbijanju koronavirusa jer su bolnički kreveti puni pacijenata u prijestolnici Kabulu i u brojnim regijama – navodi Nilab Mobarez, vršilac dužnosti predsjednika Društva afganistanskog Crvenog polumjeseca, u izjavio koju je objavila Federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Narušen sistem

Rast broja zaraženih vrši intenzivni pritisak na zemlju u kojoj milioni ljudi već žive u siromaštvu, i zdravstveni resursi su slabi.

Zdravstvene službe u četvrtak su registrovale 2.313 pozitivnih slučajeva i zabilježile su 101 preminulu osobu od koronavirusa u proteklih 24 sata. Zvaničnici i eksperti tvrde da mali broj testiranja znači da su zvanične brojke dramatično više od objavljenih.

Afganistanski krhki zdravstveni sistem narušen je decenijama ratova. Nasilje je poraslo u posljednjim mjesecima, uz najavljeno povlačenje snaga pod američkim vodstvom u septembru i zakočene mirovne razgovore između afganistanske vlade i talibanskih pobunjenika.

Velike bolnice zatvorile su svoja vrata u ovoj sedmici za nove covid pacijente nakon što ih je priliv novozaraženih ostavio bez kreveta i stvorio je nestašice medicinskog kisika.

Kampanja vakcinacije

Federacija je upozorila da nedovoljan pristup vakcinama i ustručavanje stanovništva od vakcinacije pogoršavaju situaciju. Manje od 0,5 posto Afganistanaca u potpunosti je vakcinisano.

Oko 700.000 doza kineskih “Sinopharm” vakcina stiglo je u zemlju u prošloj sedmici, omogućujući vlastima da započnu novi krug kampanje vakcinacije.

Federacija sarađuje s afganistanskim vlastima na omogućavanju još resursa i intenziviranju proizvodnje novih količina kisika, sudeći po riječima Necephora Mghendija, lidera afganistanskog odijela Federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

– Još međunarodne pomoći potrebno nam je da pobijedimo u ovoj trci protiv virusa, kako bismo spasili hiljade života – kazao je on, prenosi Reeuters.