Korumpirani inspektori optuženi da su okretali glavu od divlje gradnje

20220119162828 700904
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Silvi Vukanović na teret je stavljeno da, radeći kao urbanističko-građevinski inspektor u Službi za inspekcijski nadzor opštine Travnik nije naredila uklanjanje bespravno izgrađenih dijelove objekta, a Ivici Sivonjiću, pomoćniku načelnika za inspekcijski nadzor, da u ovom predmetu nije nadzirao rad Vukanovićeve.

Navodi se to u optužnici koju je protiv njih dvoje podiglo Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona, a potvrdio Opštinski sud u Travniku.

Konkretno, Vukanovićeva je optužena da je, ne radeći svoj posao na način kako je trebalo, drugome pribavila korist.

“Terete je da, postupajući u svojstvu urbanističko-građevinskog inspektora u Službi za inspekcijski nadzor opštine Travnik, od 26. avgusta 2015. godine pa nadalje, tokom inspekcijskog nadzora dogradnje i nadogradnje stambenog objekta vlasništvo H.H. u Travniku, nije postupila po odredbama Zakona o građenju SBK i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Službe za upravu opštine Travnik”, ističe se u optužnici.

Kako je potvrđeno “Nezavisnim novinama”, Vukanovićevu je Tužilaštvo optužilo da je  propustila da donese rješenje kojim  je bila dužna narediti vlasniku objekta H.H. da ukloni bespravno izgrađene dijelove objekta i vrati objekat u prvobitno stanje.

“Time je pribavila korist  H.H. u vidu zadržavanja postojećeg bespravno izgrađenog dijela objekta, dok je D.A. trpio štetne posljedice te bespravne gradnje jer je njegovo pravo u pogledu korištenja njegovog objekta teško povrijeđeno”, ističe se u optužnici.

S druge strane, Sivonjić je optužen da je nesavjesno postupio u svom poslu.

“Kao službena osoba u svojstvu pomoćnika načelnika za inspekcijski nadzor, u okviru rukovođenja  Službom za inspekcijski nadzor, od 26. avgusta 2015. godine pa nadalje, nesavjesno je postupao u vršenju dužnosti u predmetu inspekcijskog nadzora dogradnje i nadogradnje stambenog objekta  vlasništvo H.H. u Travniku”, ističe se u optužnici.

Konkretno, on je, kako ga terete, propustio nadzirati rad Vukanovićeve, odnosno nije postupio u skladu s  Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji.

“Taj pravilnik ga obavezuje da kontroliše rad inspektora”, navodi se, između ostalog, u ovoj, potvrđenoj optužnici, koja Vukanovićevu tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, a Sivonjića za nesavjestan rad u službi.