Košarac o Trgovskoj gori: Tražit ćemo da bh. eksperti uđu na teritoriju Hrvatske

Screenshot 3 1169

Vijeće ministara danas je donijelo odluku o formiranju ekspertskog tima i pravnog tima koji će imati zadatak vođenja bh. strane u sporu s Hrvatskom, vezanom za odlaganje nuklearnog i radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac se kao čelnik koordinacionog tijela za pitanje Trgovske gore zahvalio na podršci za ovaj problem na svim nivoima.

“Hrvatska ne odustaje od lokacije za odlaganje radioaktivnog i nuklearnog otpada i BiH mora imati adekvatan odgovor. Naša misija je da sačuvamo zdravlje ljudi u BiH jer bi otpad imao posljedice po građane i životnu sredinu. Danas smo usvojili odluku o formiranju ekspertskog tima i pravnog tima i moramo ih voditi u istoj liniji i ne smije biti zakašnjenja”, rekao je Košarac.

On je kazao da sada predstoji prvi sastanak ova dva tima i vjeruje da će imati potpuno razumijevanje u procesima koji slijede.

“Putem Ministarstva vanjskih poslova BiH tražit ćemo da naši eksperti uđu na teritoriju Hrvatske i da sa kolegama iz Hrvatske analiziraju zemljište i da urade kako kaže struka. Cilj je onemogućiti izgradnju odlagališta i mi ne odustajemo od traženja pomoći u Briselu jer je BiH potpisnica mnogih ugovora kada je u pitanju životna sredina”, kazao je Košarac.

Kako je zaključio, Hrvatska ne odustaje od potrebe da implementira direktivu o odlaganju otpada do 2023. godine.

Šta će raditi ekspertski timovi?

Ekspertni timovi, sastavljeni od predstavnika državnih, entitetskih, kantonalnih i lokalnih vlasti te naučne zajednice, sačinit će sveobuhvatnu stručnu analizu stanja i uticaja mogućeg odlagališta na Trgovskoj gori; izraditi prijedlog mjera zaštite stanovništva u 13 općina u BiH u slivu rijeke Une i zaštite životne sredine; te definisati ekonomična i efikasna rješenja za sprečavanje, ublažavanje i praćenje značajnih negativnih uticaja eventualnog odlagališta.

Tim će imati i druge zadatke, po nalogu Vijeća ministara i Korodinacionog tijela za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

Prvi sastanci ovih timova trebali bi biti održani tokom narednih 15 dana. Ovi timovi mogu biti dopunjeni i novim članovima, a najavljena je mogućnost konsultovanja i međunarodnih stručnjaka iz ove oblasti.

Ekspertni i Pravni tim dužni su svaka tri mjeseca, posredstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, izvještavati Vijeće ministara BiH o radu i realizaciji zadataka i aktivnosti.

Klix.ba

Prethodni članakBiH konačno formirala državnu komisiju za granicu
Sljedeći članakU Federaciji BiH 75 posto turista manje nego lani