Portal 072info

Kozmetikom iz Zenice njeguju se Njemice i Italijanke

Zeničanke Almira Hasić i Selma Vidimlić izradom prirodne kozmetike spajaju ugodno s korisnim. Dvije prijateljice, diplomirane ekonomistice, prije četiri mjeseca, pokrenule su vlastiti brand, pod nazivom “Zrna prirode”, svjesne koliko je važno, u vremenu u kojem smo okruženi proizvodima sumnjivog kvaliteta, koristiti nešto što je sto posto prirodno i zdravo.

– Postala sam svjesna koliko je važno, u svakodnevnu prehranu, uvrstiti organske namirnice. Isto to, može se preslikati i na kožu. Sama spoznaja da je koža naš najveći organ, i da korištenjem preparata koji su puni hemije, možemo itekako naštetiti svom zdravlju, bila je presudna da se odlučim za ovaj projekat. Koliko nam znači, ako vodimo računa šta jedemo, ako putem kože unosimo hemikalije u organizam. Osim toga, obje ulazimo u zrele godine, kada polako na sebi primijećujemo promjene. Sam taj osjećaj dehidriranosti kože, koja dobija prve bore i fleke, bio je dodatni vjetar u leđa da se upustimo u ovu priču – govori Hasić.

Iako je njihov brand relativno mlad, Selma i Almira u svojoj maloj radnji, koja se nalazi u zeničkom naselju “Jalija”, klijentima nude 12 proizvoda – tonik za lice, mlijeko i losion za tijelo, bio i glicerinske sapune, balzam za usne, piling za tijelo, šumeće detoks kupke, deo kremu i deo stik, te nekoliko krema za normalnu i problematičnu kožu.

Do proljeća, vrijedne Zeničanke, planiraju na tržište izbaciti još četiri preparata, među kojima su šampon i regenerator za kosu.

– Ponosne smo na naše kreme za masnu i normalnu, te onu za suhu i normalnu kožu. Tu je naravno, i hidratantna krema sa E vitaminom. Sve su bogate, ugodne za kožu i potpuno prirodne, napravljene na bazi ulja visoke kvalitete, shea maslaca, aloe vere i glicerina, uz dodatak A, D i E vitamina – ističe Vidimlić i dodaje da im se često za pomoć obraćaju i tinejdžerice sa problematičnom kožom za koje izrađuju posebne kreme, poput one sa ćurekotom, za akne i mitisere.

Za izradu kozmetike Almira i Selma koriste sto posto prirodne sirovine, među kojima su: hladna prešana ulja od badema, nevena, ćurekota, grožđa, mrkve, kokosa, kakao i shea maslac, aloe veru, vosak, vitamine… Emulgatore, koje koriste, također su prirodni.

Većinu ovih sirovina nabavljaju u BiH od renomiranih dobavljača, kojima je kvalitet na prvom mjestu.

– Naši sapuni izrađeni su od sto posto ulja i u njima nema nikakve druge primjese. Imamo i glicerinski sapun, a sama baza glicerina, koju ja izrađujem, aktivni je sastojak svih kozmetičkih preparata. Pored bio sapuna, nudimo i one sa aktivnim uljem za isušenu kožu, sapun od lavande, te sapun za zrelu kožu. Tu su i sapuni sa eteričnim uljima za one koji ipak, vole da im mirišu. Ono na što smo posebno ponosne su detoks kupke sa đumbirom, koje urade piling tijela, uklone mrtve ćelije sa kože, a nakon izlaska iz kade, u kojoj ste bili 20-tak minuta, koža je čista, nježna, i što je najvažnije, nahranjena uljima – objašnjava Hasić.

Sve svoje proizvode Almira i Selma izrađuju same, čitajući, a onda sate provode eksperimetirajući sa sirovinama.

Što se tiče cijena, one su kažu, pristupačne našem tržištu, bez obzira što je izrada prirodne kozmetike daleko skuplja od one koja sadrži hemijske proizvode.

– Mislim da naše proizvode može priuštiti većina žena u našoj zemlji. Tako sapun, koji je veličine od 70 do 100 grama, košta šest KM, kreme 12, dok je hidratantna nešto skuplja, zbog pojačanog sadržaja vitamina, i iznosi 20 maraka. Povratne informacije su više nego dobre. Imamo klijentica, koje su koristile naše dezodoranse, i koje su nakon samo mjesec, primijetile smanjeno znojenje – napominje Selma.

Proizvode, koji su, kako nam se pohvališe, već otišli i u Njemačku, Italiju, Sloveniju, Almira i Selma uglavnom prodaju putem društvenih mreža ili u svojoj zeničkoj radnji. Planiraju da u narednim mjesecima postignu dogovor da se njihova kozmetika nađe i na policama velikih tržnih centara u cijeloj BiH.

– Naše klijentice uglavnom su djevojke i žene svih starosnih skupina, ali i muškarci. Muškarci obično kupuju detosk kupke i sapune koji su univerzalni proizvod, pa ih mogu koristiti i djeca. Naša želja je da se vratimo nekim ranijim vrijednostima, da što više ljudi počne koristiti prirodnu kozmetiku kako bi očuvali zdravlje. Žene su se njegovale i prije stotinu godina, i to su radile na zdraviji i ljepši način nego što to danas čine – poručile su Selma i Almira.

Faktor.ba

Podijelite članak
  • 257
    Shares