Portal 072info

KRAJ PAPIRNATE “SLOBODNE BOSNE”: 20 godina i 1 000 izdanja

Jubilarni hiljaditi broj sedmičnog magazina “Slobodna Bosna”, čije je izdanje u prodaji od danas, ujedno je posljednji broj ovog magazina u papirnatom izdanju.

“Ovo je posljednji broj ‘Slobodne Bosne’ u ovakvom formatu, papirnatom, starinskom, očito anahronom. S Novom godinom, kao prvi magazin na Balkanu, preselit ćemo se na digitalnu platformu”, rekao je Senad Avdić, glavni i odgovorni urednik “Slobodne Bosne” u svojoj redovnoj rubrici Tjedna heftarica.

Njen hiljaditi broj, kako je kazao Avdić, na 130 stranica donosi brojna iznenađenja.

“Mislim da je u ovom periodu najveće postignuće to da smo proširili prostor slobode javnog govora. Otvorili smo naše stranice za različita mišljenja i pozicije, nismo izdali profesionalne osnove i smatram da smo na izvjestan način doprinijeli cjelokupnoj demokratizaciji našeg društva”, kazao je Avdić.

Govoreći o budućnosti štampanih medija, Avdić  je ocijenio da je vrlo turobna i da je danas vrlo teško razvijati se na tržištu.

“Kada smo krenuli s izdavanjem magazina prije više od 20 godina, naš tiraž je bio veći nego danas. Bitno je kako će se printani mediji prilagoditi tehnološkom napredku. Meni je žao jer sam ja dijete printanog novinarstva i svi mi koji radimo u ‘Slobodnoj Bosni’ smo, manje više, došli iz tog miljea. Zabrinut sam za budućnost svega onoga što je na kioscima jer smo jednostavno neravnopravni u virualnoj bitci s portalima”, ocijenio je Avdić.

Za jubilarno izdanje „Slobodne Bosne“, kako je izdvojio Avdić,  govori poznati književnik, esejista i  intelektualac Slobodan Blagojević. Urađen je i paralelni intervju s dvojicom bardova bh. sporta – Ivicom Osimom i Bogdanom Tanjevićem.

Za novogodišnji broj “Slobodne Bosne” intervju je dao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović. O novinarstvu, među ostalima, govori novinarski bard Goran Milić.

“Slobodna Bosna” u novom izdanju redovno je izlazila od augusta 1995. godine.

bhrt.ba

Podijelite članak