Kraljice Bosne, Srbije i Crne Gore oživjele duh Srednjeg vijeka

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Muzej grada Zenice, u prostoru srednjovjekovne tvrđave Vranduk kod Zenice, u kojoj se nalazi i stalna postavka tog muzeja, bio je domaćin centralne regionalne manifestacije “Tri kraljice“. Kako je objasnio direktor Muzeja grada Zenice Adnadin Jašarević, projekt “Tri kraljice“, kojeg su realizirali u saradnji s Narodnim muzejom iz Užica (Srbija) te Radio stanicom Bijelo Polje, zamišljen je kao priča o tri značajne žene, plemkinje, koje su u svoje vrijeme imale značajan uticaj na društvo.

To su bosanska kraljica Katarina, crnogorska kraljica Mara i srpska carica, odnosno kneginja Milica.

“O njima se i dan-danas, stotinama godina nakon njihove smrti, pričaju priče. Znači, te tri žene žive u našim sjećanjima, u našem svjetonazoru i običajima nisu nestale”, rekao je Jašarević i dodao da su upravo zbog toga zaslužile da i savremeni autori o njima napišu neobične, nesvakidanšnje priče.

“Da ih se sjetimo, na način koji nikome prije nije pao naum. Nije riječ samo o istoimenoj regionalnoj zbirci priča ‘Tri kraljice’, koju danas, uz fotomonografiju ‘Vranduk’, također promoviramo. Nastojali smo da u tvrđavi bosanskih banova, branigradu, kapiji Bosne dočarati, koliko je to u našoj moći, srednjovjekovnu atmosferu”, kaže Jašarević.

Napominje da su, uz pomoć Western Balkans Funda (WBF), pripremili degustaciju srednjovjekovnih jela, srednjovjekovnih igara, koncert i promociju albuma srednovjekovne muzike, prve u historiji Bosne i Hercegovine, koji također producira Muzej grada Zenice, a koji je predstavio bend “Fugato”.

“Završna manifestacija projekta bit će u našem, gradu Užicu. Mi ćemo organizovati izložbu ‘Tri kraljice’, tako da ćemo, opet, ostvariti zajedničku saradnju – ove tri ustanove kulture iz tri države. Izložba će biti početkom oktobra”, najavila je Slavica Stefanović, direktorica Narodnog muzeja Užice.

Na zidinama tvrđave predstavljena je i izložba o srednjovjekovnoj Bosni, a u Maloj kuli postavka “Okusi vremena”.

Fena