Kretanje od spavaće sobe do kućnog ureda će se smatrati putovanjem na posao

photo 1621361070540 16690244d8ec

Muškarac koji se skliznuo niz stepenice i slomio leđa dok je hodao od kreveta do kućne kancelarije može podnijeti zahtjev za obeštećenje od poslodavca, nakon što je sud presudio da je u to vrijeme – putovao na posao.

Presuda njemačkog saveznog socijalnog suda uslijedila je nakon što se dva niža suda nisu usaglasila oko toga da li se putovanje od nekoliko stopa kvalifikuje kao putovanje na posao.

Čovjek, inače regionalni menadžer prodaje koji radi za kompaniju identifikovanu samo kao ‘R-GmbH’, bio je na putu na posao “iz svoje spavaće sobe u kućnu kancelariju jedan sprat ispod”, kada se okliznuo i slomio pršljen, navodi se u saopćenju koju je sud izdao u srijedu.

Osiguranje njegovog poslodavca je prvobitno odbilo da pokrije tužbu, piše CNN.

Ali, pošto je išao niz stepenice – sud je smatrao da je njegovo putovanje “osigurano kao aktivnost u interesu njegovog poslodavca – kao putovanje na posao”.

Kao rezultat široko rasprostranjenog rada od kuće tokom pandemije, njemački zakon o zapošljavanju promijenio se u junu kako bi uključio više aktivnosti kod kuće koje bi bile pokrivene osiguranjem na radnom mjestu, da su te aktivnosti u interesu poslodavca.

Ovom promjenom je okončano ono što je nekada bilo vrlo striktno odvajanje u zakonu između kućnih i radnih aktivnosti, rekao je Killian O’Brien, predavač njemačkog prava na Univerzitetskom koledžu u Londonu.