Portal 072info

Kriza nije utjecala na godišnje odmore: Gdje najčešće ljetuju građani Balkana

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stanovnici zemalja Balkana, koji su ove godine ljeto proveli van zemlje, najviše su se odlučivali za putovanja u Tursku, Španiju, Grčku i Italiju pokazuju istraživanja Anadolu Agency (AA).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Građani Bosne i Hercegovine koji su ove godine ljetovali van zemlje najviše su birali jadransko primorje kao i Španiju i Tursku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Fatima Jašarević, direktorica jedne od poznatih sarajevskih turističkih agencija, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) je izjavila da se građani BiH ove godine za odmor najviše odlučuju u Španiji, Tursku, ali i na destinacijama poput Šri Lanke i Maldiva.

“Najjeftiniji aranžaman je hotelu u Orebiću po cijeni od 36 KM ili 18 eura, po osobi za polupansion. Ove godine smo tu premašili kapacitet. Mi smo pokrili i sve hotele na Jadranu, a cijene se kreću od 50 eura pa na više. Ove godine imamo i crnogorsko primirje gdje su cijene jeftinije nego u Hrvatskoj”, rekla je Jašarević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Napominje kako je značajan broj građana BiH koji se odluče da ljetuju van zemlje tradicionalno biraju Tursku, posebno ljetovališta Kemer, Bodrum i Belek.

“Potražnja za Turskom je nekako konstantna posljednjih deset godina, a cijene variraju od 700 KM ili 358 eura za sedam dana do 5.000 KM ili 2.556 eura, za super de lux. Imamo u ponudi i Egipat, a cijene su od 800 -900 KM, odnosno od 409 -460 eura pa do 3.000 KM, ili 1.533 eura”, kazala je direktorica Jašarević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osim toga, napominje kako u ovogodišnjoj ponudi imaju i daleke ture poput Andaluzije, Moskve, Dubaija, Šri Lanke i Maldiva.

Napominje kako se ove godine ne osjeti neka veća finanijska kriza među građanima koji odlučuju da putuju van Bosne i Hercegovine.

“Broj putnika kod nas je nekako na istom nivou. Ne osjeti se neka kriza o kojoj se toliko govori. Na koji način se putnici snalaze ne znamo. Neki uzimaju i interne kredite kod banaka, a mi u agenciji im pomažemo oko plaćanja”, objasnila je Jašarević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Značajan broj građana BiH, koji su putovali ove godine, ipak su odlučili da ljeto provedu na moru u Neumu, hrvatskom i crnogorskom primorju.

– Albanci ove godine najviše ljetuju u Turskoj i Grčkoj –

Prema jedne turističke agencije iz Tirane, stanovnici Albanije koji su ove godine godišnji odmor proveli van zemlje najviše su putovali u Tursku i Grčku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najniže cijene ljetnih aranžamana za Tursku su iznosile 299 eura po osobi, a za Grčku 199 eura, dok su se najviše cijene oko 2.500 eura na obje turističke destinacije. Osim Turske i Grčke, manji broj građana Albanije ovoga ljeta odmor je provelo u Italiji.

Prema podacima jedne turističke agencije iz Beograda, građani Srbije koji ljetuju van zemlje ovoga ljeta su se najviše odlučivali za putovanja u Tursku, Grčku i Španiju.

“Ove godine najviše naših građana je putovalo u Tursku, Grčku i Španiju na odmor. Cijene za Tursku su se kretale već od 390 eura po osobi pa do 3.000 eura za deset dana. U ponudi je Grčka od 299 do 2.000 eura”, rekli su iz ove turističke agencije.

Osim ovih zemalja, značajan broj Srbijanaca ovoga ljeta je boravio i u Italiji, na Kipru i u Crnoj Gori.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Hrvati ostaju na moru u domovini –

Iz jedne turističke agencije u Zagrebu su naveli kako značajan broj stanovnika Hrvatske ove godine ljetuje na primorju u domovini.

“Veliki broj njih ostaje ovdje u Hrvatskoj. Cijene aranžamana na hrvatskom primorju se kreću od 170 do 1.100 eura. Najpopularniji su Lošinj, Opatija, Lovran i otok Hvar”, rekli su iz ove agencije.

Napomenuli su kako značajan broj građana Hrvatske koji ljetuju vani putuje u Italiji i Španiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema podacima jedne turističke agencije u Podgorici, građani Crne Gore ovoga ljeta su najviše ljetovali u Grčkoj, Italiji i Španiji.

“Od ponuda koje smo mi imali ovoga ljeta najviše se išlo u Grčku, Italiju i Španiju”, naveli su u ovoj turističkoj agenciji.

Cijene se kreću od 269 eura za aranžman od deset dana po osobi u Grčkoj do, naprimjer, do boravka u Veneciji od četiri dana koji košta 360 eura. Aranžman za Andaluziju u trajanju od šest dana košta 615 eura.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME