Portal 072info

Krizni štab ZDK: Oboljeli anesteziolozi se uskoro vraćaju na posao

0a85460fc0afeb712de5466682f80324
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) je nestabilna, ali je zdravstveni sektor u stanju da može odgovoriti svim trenutnim potrebama – rekao je dr. Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa Ministarstva zdravstva ZDK.

– U ovom momentu nas raduje da posljednjih nekoliko dana imamo pad broja oboljelih od virusa COVID-19, tako da je situacija nešto bolja, ali je i dalje nestabilna – rekao je Jupić nakon današnje sjednice Kriznog štaba.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Ukupan broj oboljelih iznosi oko 2.500, od čega je 860 aktivnih slučajeva, a epidemiološka situacija je povoljnija u općinama na sjeveru ZDK – Tešnju, Maglaju, Doboj Jugu i Usori, koje gravitiraju Općoj bolnici Tešanj.

– U prethodnom periodu na tom području smo imali puno veći broj pozitivnih, a žarište se sada pomjerilo na Zenicu, Kakanj, Visoko, Zavidoviće i Žepče. Nadam se da ćemo dosadašnjim pristupom i uz maksimalnu podršku naših građana, te uz poštivanje naredbi, preporuka kriznih štabova FBiH i ZDK, naći odgovore na izazove koji nas očekuju i zadržati rezultat kakav imamo sada – rekao je Jupić.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Krizni štab donio je prijedlog odluke o raspodjeli zaštitne opreme koju će Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) nabaviti za Zeničko-dobojski kanton, a nabavku će finansirati Evropska unija. Također, donesena je i odluka o utvrđivanju vrste PCR testova koje će Vlada ZDK nabaviti za PCR laboratorije u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj.

Jupić je naglasio da je Ministarstvo zdravstva pokrenulo niz projekata u oblasti zdravstvene zaštite te da se polako vraća redovnim aktivnostima koje su usporene i onemogućene zbog pandemije koronavirusa. Naveo je da je u Kantonalnoj bolnici Zenica od koronavirusa oboljelo 35 zdravstvenih radnika, što s obzirom na obim posla i dužinu trajanja pandemije koronavirusa nije iznenađujuće, te da se oboljeli uspješno oporavljaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

– Dobra vijest je da su naši anesteziolozi i anestetičari koji su oboljeli, a što je bio najjači udar na KBZ u ovom periodu, dobrog zdravstvenog stanja i da će vjerovatno sljedećih par dana početi da se vraćaju na posao – rekao je Jupić, navodeći da je i to potvrda da zdravstveni sistem u ZDK uspješno odgovara snažnim udarima pandemije, saopćio je Press ZDK.

Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Sedam znakova da trebate što prije promijeniti masku za lice

072info.com

80 zaposlenika KCUS-a zaraženo koronavirusom: Sebija izetbegović ponovo se testirala

072info.com

Slovenija uvodi stroge mjere: “Vraćamo režim koji je bio na snazi ovog proljeća”

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6