AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona upravo je počeo novu sjednicu, na kojoj će razmatrati stanje na području tog kantona, najavio je predsjednik Štaba i ministar zdravstva Adan Jupić. 

On je izrazio zadovoljstvo radom svih službi i organizacija te zbog činjenice da je broj dokazanih slučajeva zaraze ostao na prošlosedmična tri pacijenta, koja su zbrinuta u vanjskom izolatoriju Kantonalne bolnice Zenica (KBZ). 

– Naš zdravstveni sistem za sada odolijeva, ali poduzimamo nove preventivne korake. Tako dio Odjela za očne bolesti KBZ-a ide u fazu pripremanja za eventualne slučajeve pozitivnih pacijenata na koronavirus koji bi zahtijevali hitni operativni tretman, porođaji trudnica… To je korak unaprijed, ako bi se došlo u tu tešku situaciju i tim ljudima morala pružiti hitna zdravstvena zaštita, a da se pri tome ne miješaju s drugim pacijentima te da se ne bi dodatno ugrožavalo njihovo zdravstveno stanje – kazao je Jupić. 

Ističe kako su to sve preventivne mjere, a pohvalio je i građane, za koje kaže da su ozbiljno shvatili preporuke. 

-Koristim priliku da pohvalim odgovornost naših građana, jer su poprilično i ulice, šoping-centri, hoteli… osjetno manje popunjeni. Rade sa manje kapaciteta, što potvrđuje da su građani ozbiljno shvatili naše preporuke. Mnogo nam pomažu u ovim teškim vremenima, da što lakše izađemo iz ovog problema. Ja sam i dalje optimista da ćemo mi to i uspjeti – uvjeren je. 

Ministar Jupić, koji je proteklog vikenda obišao neke domove zdravlja, danas će u 11 sati održati sastanak sa svim direktorima domova zdravlja u ZDK. On najavljuje da će, uprkos osjetno manjem broju posjetilaca u javnim objektima, vjerovatno ograničiti rad ugostiteljskih objekata. 

Najavljuje i mogućnost svakodnevnog održavanja pres-konferencija na kojima bi na kraju radnog dana davali informacije te odgovarali na pitanja novinara. 

Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK danas je donio odluku će do 31. marta prestati ovjeravati zdravstvene knjižice, a da će sve zdravstvene ustanove primati pacijente te pružati zdravstvenu zaštitu osiguranim licima i s neovjerenom zdravstvenom knjižicom.