B173A54A D9E3 4FEC AD6C 250938ACAD32
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Nepoznati muškarac je u nedjelju bacio odsječenu ljudsku glavu na biračko mjesto u gradu Tijuani, a u blizini su pronađene plastične kese napunjene ostalim dijelovima tijela, rekle su lokalne vlasti.

Vlasti su saopćile da je muškarac pobjegao, ali nisu precizirale da li je zarobljen. Rekli su da su u tom području pronašli plastične kese s ljudskim ostacima i odsječenim rukama.

Nije bilo odmah jasno koju poruku je jezivi čin trebao uputiti i kako se odnosi na nedjeljne izbore.

Kampanja za zakonodavce i državne vlasti bila je jedna od najkrvavijih u novijoj historiji Meksika. Savjetodavna služba Etellekt rekla je da je 97 političara ubijeno, a 935 napadnuto.

Jedan birač, koji je zatražio da se ne imenuje, rekao je Reutersu da se gomila razišla, ali da se potom vratila.

“Ljudi su rekli da će glasati i da neće biti zastrašeni”, rekla je ta osoba, dodajući da je glasala: “Bilo je ružno”.

U Sinaloi su naoružani muškarci krali izborni materijal s biračkih mjesta, rekao je izvor u državnom tužilaštvu.

Svih 500 mjesta u Donjem domu Kongresa, 15 državnih guvernera i hiljade lokalnih rukovodećih mjesta je spremno, a 93,5 miliona Meksikanaca ima pravo glasa.

Erik Ulises Ramirez, kandidat ljevičarske opozicione stranke Građanski pokret, koji je preživio pokušaj atentata prošlog mjeseca u Coculi, država Guerrero, rekao je da su dva njegova saveznika oteta, pretučena i puštena u nedjelju.

Sigurnosni analitičari rekli su da se većina izbornog nasilja obično događa na općinskom nivou, gdje bande vrše pritisak da utječu na ishod u nadi da će osigurati veću kontrolu nad trgovinom drogom i drugim kriminalnim radnjama.