KŠ Civilne zaštite ZDK o stanju na terenu

Foto: Benjamin Hazić/072info
Podijelite vijest

Prema izvještajima sa terena očekuje se da će se radovi na magistralnom putu Maglaj – Karuše, preko klizišta u Kosovi okončati u narednih deset do 15 dana i time uspostaviti saobraćaj na ovoj važnoj dionici. Dobre vijesti stižu i sa dionice puta Golubinja-Željezno polje, gdje je probijeno više od dva kilometra puta. Uz to, imajući u vidu potrebe privrede i daljnjeg nastavka rada preduzeća bitno je što prije osposobiti saobraćajnicu Zavidovići –Olovo kako bi radnici mogli ići redovno na posao.

Kad je u pitanju cesta prema Varešu, do ponedjeljka 26. maja i ova saobraćajnica će biti osigurana tako da će biti obezbjeđeno nesmetano putovanje u vareške škole za djecu s ovog područja, izvjestio je član Štaba za putne komunikacije. Organizovana distribucija donacija koje pristižu na područje Zeničko-dobojskog kantona jedan je od stalnih zadataka Kantonalnog štaba civilne zaštite o kome je raspravljano i danas. S obzirom na to da brojne domaće i strane organizacije nude pomoć to će Kantonalni štab civilne zaštite i Vlada Kantona promptno djelovati kako bi se pomoć usmjerila tamo gdje je u ovom trenutku najpotrebnija.

Zbog boljih uvjeta boravka, danas (23. 05.2014.)  će biti  izvršeno preseljenje  u zeničku Kasarnu 54 osobe sa područja ugroženih poplavama koje su dosad bile smještene u prostorima Studentskog doma u Zenici. Ovaj zaključak donio je Kantonalni štab civilne zaštite na današnjoj sjednici na osnovu preporuke članova Štaba zaduženih za brigu o ovim licima. Upućen je i zahtjev Agropedološkom zavodu Federacije BiH za hitnim izlaskom na teren kako bi se izvršila procjena zemljišta na ugroženim područjima a u vezi sa zahtjevima poljoprivrednika da obnove zasijavanje zemljišta. Očekuje se da će ove analize biti u najkraćem roku završene kako se ne bi izgubilo dragocjeno vrijeme za sjetvu. No, sjetva će morati sačekati rezultate analize agropedoloških stručnjaka koji se očekuju za nekoliko dana

Poljoprivrednici također traže i pomoć u obezbjeđenju sjemena i sadnica te će Kantonalni štab i Vlada Kantona nastojati distribuirati i ovu pomoć. Kad je u pitanju bezbjednosna situacija, prema podacima iz MUP-a zadnjih dana zabilježen je  znatno manji broj krivičnih djela u odnosu na period prije poplava, a razlozi su uglavnom u neprekidnom, 24-satnom boravku policijskih patrola na terenu i stalnih upozorenja potencijalnim počiniocima krađa i drugih krivičnih djela, u smislu strogog sankcionisanja takvih radnji.