Kuhinjske krpe su izvor zaraze

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Američko društvo za mikrobiologiju sprovelo je istraživanje o tome koliko bakterija ima u kuhinjskim krpama prosječnih domaćinstava. Oni su radili na uzorku od 100 krpa koje su bile korišćene mjesec dana.

 I ešerihija i enterokok

Na 14 posto uzorka našli su koloniju bakterija “zlatne stafilokoke” koja se nalazi u disajnim organima i na ljudskoj koži. Na trećini od ukupnog uzorka pronađene su i “ešerihija koli” i “enterokok”, bakterije koje se javljaju u crijevima.

Istraživači su objasnili da “ešerihija” nije toliko opasna, mada neke njene vrste mogu izazvati probleme, a “zlatna stafilokoka” može dospjeti na kožu oko noktiju ili u nozdrve nakon trovanja hranom.

Ona je kliconoša, ali može se naći i u 25 posto zdravih ljudi. Simptomi su mučnina, grčevi u stomaku i proljev, ali svakako to nije nikakva teža bolest, pa se može izliječiti veoma brzo – kroz tri dana.

Ustanovili su, dakle, različite vrste bakterija, koje se prenose sa ljudskog tijela, a koje se u krpama dalje razmnožavaju. Studijom su utvrdili da više bakterija ima u porodicama slabijeg socijalnog statusa, a njihov broj raste što se više jede mesa i što je porodica brojnija.

Pranje na 90 stepeni

Brže se prenose bakterije sa vlažnih krpa, kao i sa onih koji se koriste za sve – i za brisanje podloge i sudopere i ruku i stola… Zato treba koristiti posebno krve za svaku vrstu potrebe jer se samo tako može spriječiti ili svesti na minimum prenošenje bakterija.

Osim toga kuhinjske krpe treba često mijenjati i prati na temperaturi od 90 stupnjeva.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING