Kukavica preletjela više od 12.000 kilometara, naučnici zapanjeni

Jedna kukavica prešla je put od preko 12.000 kilometara od južne Afrike do Mongolije, što je najduža seoba neke kopnene ptice, koja je zapanjila naučnike.

Koristeći oznaku koja omogućava satelitsko praćenje naučnici su utvrdili da je kukavica prešla put dug preko 12.000 kilometara da bi se iz svog zimskog staništa vratila u Mongoliju, prenio je BBC.

Takve oznake prikačene su za pet ptica u Mongoliji prošlog ljeta u okviru zajedničkog projekta između lokalnih naučnika i Britanskog fonda za ornitologiju kako bi se pratile migracije dugih razdaljina.

Jedna oznaka bila je prikačena za pticu nazvanu Onon, koja je svoje zimsko stanište u Zambiji napustila 20. marta. Ptica je prešla hiljade kilometara iznad Indijskog okeana bez zaustavljanja, leteći prosječnom brzinom od 60 kilometara na čas, i preletjela iznad 16 zemalja da bi na kraju došla do Mongolije.

Druga ptica po imenu Bajan, koja je zimu provela u blizini Kilimandžara u istočnoj Africi, stigla je do Junana u Kini, kada je najvjerovatnije umrla od iscrpljenosti, ili su je ubili predatori. Ta ptica je za dvije nedjelje preletjela 10.000 kilometara, zbog čega naučnici smatraju da nije imala dovoljno snage da preživi.

Iz Britanskog fonda za ornitologiju tvrde da je satelitsko praćenje otkrilo dosta toga o dugim seobama ptica. Ptice najprije moraju da pronađu mjesto sa dobrim uslovima za ishranu prije nego što krenu na put i moraju da znaju kuda tačno da lete, gdje im uslovi vjetra pogoduju.

Ovi naučnici tvrde da cijena migracija nije toliko velika kao što se smatralo u prošlosti, ali napominju da je ovaj put uvijek pun brojnih opasnosti, od predatora, oluja, izgladnjivanja.

Prethodni članakVratio se sa 75-dnevne meditacije i zatekao svijet u haosu: Jesam li nešto propustio?
Sljedeći članakŠIŠA OVCE I ZARAĐUJE NOVCE U posjeti kralju stočara, kojem je dodijalo da bude čobanin (VIDEO)