AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Lažni satovi, torbe i krivotvorena odjeća najpoznatijih svjetskih brendova u vrijednosti 250.000 KM zaplijenjeni širom BiH na graničnim prelazima, ali i u tržnim centrima i prodavnicama.

Tokom operativne akcije “Bijeli merkur dva” koja je na inicijativu Generalnog sekretarijata Interpola provedena u jugoistočnoj Evropi, oduzeta je roba vrijedna najmanje 250.000 KM.

Akcija, usmjerena ka suzbijanju krivičnih djela i prekršaja u vezi sa nedozvoljenom trgovinom, zaštitom intelektualne svojine i krijumčarenjem, provedena je u BiH, Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Sloveniji i Srbiji, prenosi “Mondo“.

Na teritoriji BiH u koordinaciji Direkcije za koordinacije policijskih tijela BiH u akciji su učestvovali službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH i inspekcijskih tijela u BiH, policije Brčko distrikta BiH, kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i inspekcijskih tijela u BiH.

Oni su vršili pojačane mjere kontrole prometa robe u carinskim ispostavama, graničnim prelazima, graničnom pojasu, poslovnim objektima i skladištima obveznika indirektnih poreza, putnim pravcima, prodavnicama, tržnim centrima, fotokopirnicama i pijacama.

“Nadležna tijela u BiH oduzela su robu ukupne vrijednosti od najmanje 250.000 KM uz napomenu da vrijednost određenih vrsta oduzete robe, poput krivotvorenih zaštićenih robnih oznaka, nije mogla biti utvrđena”, saopšteno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Tokom akcije kontrolisano je 10.000 teretnih i putničkih vozila. Više od hiljadu policijskih službenika i inspektora je učestvovalo u akciji uz korištenje više stotina službenih vozila.

Prilikom realizacije planiranih aktivnosti, spriječeno je više pokušaja krijumčarenja veće količine tehničkih proizvoda, odjevnih predmeta, obuće, higijenskih proizvoda i druge robe, koja je uglavnom porijeklom iz Turske i Kine, navodi se u saopštenju.

Zbog krivotvorenja robnih oznaka, oduzete su krivotvorine markiranih satova “bratjling”, “tag heuer”, “armani”, “puma”, “dizel”, ženske torbe i novčanici robne marke “tomi hilfiger”, torbe robne marke “USL”, oznake robne marke “polo ralf loren”, nosači zvuka i slike, motorna ulja i drugo.

Značajan dio oduzete robe odnosio se na nezakonito prometovani rezani duvan za motanje i pušenje, sportsku odjeću i obuću sa krivotvorenim robnim žigom. Zbog postojanja sumnje da je izvršeno krivično djelo nedozvoljena trgovina, tokom akcije oduzeto je i više poljoprivrednih i drugih mašina.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH ističe spremnost za kontinuirano preduzimanje daljih mjera i radnji iz njene nadležnosti s ciljem suzbijanja krivičnih djela i prekršaja ove vrste kriminaliteta.