Kupujete odjeću preko interneta: Ovo je PET najvažnijih pravila

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Kupovina odjeće preko interneta ima mnoge prednosti.

Omogućava vam da birate haljine, suknje i druge komade iz udobnosti svoga doma. Ne morate se gužvati u trgovini niti boriti za slobodnu kabinu za isprobavanje. S druge strane, ovaj tip kupovine dovodi vas u opasnost da kupljeni odjevni komad neće biti onakav kakvim ste ga zamislili.

Da vam se to ne bi dogodilo, pripazite na ove važne savjete prije sljedeće kupovine.

1. Znajte mjere

Izmjerite opseg grudi, struka i bokova. Provjerite duljinu svojih nogu. Saznajte kojeg ste konfekcijskog broja po europskom, britanskom ili američkom standardu. To su najvažnije informacije prilikom kupovine odjeće. Ne kupujte ništa prije nego što kliknete na ikonu Size Guide (ili vodič za veličinu).

Iako nešto izgleda kao da bi vam trebalo biti OK, to ne znači i da će biti. U današnje vrijeme svaka trgovina ili brend ima neki svoj interni sustav veličina, pa bi bilo savršeno kad biste znali kojeg ste broja u pojedinoj trgovini prije nego što krenete s kupovinom.

Provjerite ima li webshop i videomaterijal manekenke koja nosi željeni komad. Neke internetske trgovine nude tu mogućnost da pomognu kupcima pokazujući im kako pojedini komad izgleda u stvarnom životu.

2. Igrajte na sigurno s bojama

Boja koju vidite na ekranu nije identična stvarnoj boji proizvoda. Na to morate biti spremni kad kupujete odjeću preko interneta. Ako ne želite riskirati da vaša nova tunika bude neonski narančasta umjesto zagasito bakrene, igrajte na sigurno. Tačnije, odaberite jednostavne modele u bijeloj, crnoj, bež ili sličnim nijansama kod kojih ne bi trebalo biti previše odstupanja.

“Vidjela sam na jednom britanskom webshopu prekrasnu večernju haljinu za maturalnu večeru. Cijena je bila samo 80 KM, a oduševila me na prvu zbog prekrasne boje ciklame. No onda mi je mama rekla – šta ako ta haljina uopće nije boje ciklame, šta onda? Shvatila sam da je u pravu, pa sam radije naručila onu crnu. Crna haljina nikad ne izlazi iz mode, zar ne?” rekla je maturantica Inga za portal Zadovoljna.

3. Istražite materijale

Haljinu na internetu ne možete dodirnuti, ali možete pročitati od kojeg je materijala napravljena. To je još jedan važan podatak prilikom kupovine na internetu. Ako haljina ima elastina, znači da se materijal rasteže i veća je mogućnost da će odgovarati vašem tijelu bez obzira na konfekcijski broj.

Većini žena odgovarat će nježniji materijali koji miluju tijelo, poput svile, satena ili viskoze. Pamuk će, primjerice, dopustiti koži da diše i osigurati vam ugodno nošenje.

Istražite etikete na odjeći u svom ormaru i provjerite koji vam materijali odgovaraju, a koji izazivaju iritaciju, crvenilo kože ili svrbež. Takve neugodne simptome izazivaju neke mješavine vune, pa zapamtite o čemu je točno riječ i prestanite birati takvu odjeću iz webshopova.

4. Čitajte komentare korisnika

Komentari korisnika na webshopovima pravi su rudnik korisnih informacija. Želite li biti sigurni da ćete naručiti pravu stvar, pročitajte šta kažu drugi ljudi o odjevnom komadu koji vam se sviđa. U takvim komentarima naći ćete odgovara li veličina više europskim, britanskim ili američkim standardima, pa ćete odmah znati trebate li naručiti broj veći ili manji od onog koji zapravo nosite.

Mogli biste saznati i više informacija o dubini dekoltea, duljini traperica ili kvaliteti materijala od kojeg je napravljen određeni komad.

5. Budite spremni na vraćanje robe

Čak i ako ste pratili sve ove korake, nekad ćete se razočarati primljenim paketom. Budite na to spremni i unaprijed se pripremite na mogućnost vraćanja stvari. Prije nego što naručite robu, istražite koja pravila vrijede za vraćanje stvari, je li vraćanje besplatno, koliki vam je rok za vraćanje odjeće, možete li zamijeniti robu i slične informacije.