Portal 072info

Kvalitet zraka – U KS-a, općinama Kakanj i Zenica još uvijek na snazi epizoda Pripravnost

U Kantonu Sarajevo, općinama Kakanj i Zenica još uvijek je na snazi epizoda Pripravnost i nadležne institucije će poduzeti mjere u skladu s lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti.

Promjenom meteorološkoih uslova jutros je došlo do prestanka porasta koncentracija zagađujućih materija u zraku, a u toku dana i u naredna dva dana se očekuje i pad njihovih vrijednosti. Ne možemo sa sigurnošću reći do koje mjere će pasti vrijednosti koncentracija zagađujućih materija u zraku gradova Federacije BiH.

Jučerašnje prosječne vrijednsoti su bile slične onima od prethodnog dana. Koncentracije sumprodioksida i prašine su bile vrlo visoke i iznad graničnih vrjednosti u Zenici, Lukavcu i Tuzli, a u Sarajevu samo koncentrcije prašine. Dnevne maksimalne vrijednosti su dostizale nešto niži nivo nego u ponedjeljak.

Iako se vidljivost povećala stepen onečišćenja zraka je i dalje vrlo visok na svim mjernim mjestima.

Trenutna situacija nije pogodna za osobe s respiratornim poteškoćama, a posebno osjetljive osobe bi trebale da izbjegavaju duža zadržavanja na otvorenom i izlaganju značajnijim naporima.

Glavni izvori zagađenja zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine su: domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i saobraćaj, saopćeno je iz Sektora životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box