Lana Pudar je evropska prvakinja, a Plivački savez BiH postoji samo na papiru

Podijelite vijest

Zlatom u disciplini 200 metara delfin na Evropskom seniorskom prvenstvu u Rimu, Lana Pudar ispisala je historiju bh. plivanja i razveselila cijelu naciju.

Ovaj uspjeh šesnaestogodišnje Mostarke još više dobija na težini kada se uzme u obzir u kakvim uslovima trenira i koliko država (ne) mari za plivanje kao sport.

Nikakve mogućnosti

Tako Plivački savez BiH nije bio u mogućnosti da finansira Lanin odlazak u Rim, već je to uradio njen klub Orka.

– Historijski uspjeh plivanja u Bosni i Hercegovini. Ni u doba bivše Jugoslavije nismo imali tako neke uspjehe. Sve bi to bilo još ljepše da mi to možemo nagraditi i da smo mi barem jednim procentom ili postotkom učestvovali u tome osim suhe prijave na EP, što sam lično ja uradio – rekao je Azur Kuduzović, generalni sekretar Plivačkog saveza BiH, za “Avaz”.

Plivački savez BiH već godinama posluje s nula maraka.

– Plivački savez BiH nema nikakve mogućnosti. Od 2019. godine, odnosno otkako je korona počela, nemamo izvor finansija. I godinu prije smo dobili nula maraka od Ministarstva civilnih poslova. Finansirali smo se jedino iz projekata, ali više ni to možemo jer nije dvije-tri godine nije ni raspisan javni poziv nikako. 

Tako da Plivački savez BiH posluje s nula maraka već godinama. Osim podrške koju imamo iz Evropske plivačke asocijacije LEN i Svjetske plivačke asocijacije FINA. Oni su periodično tokom korone slali neka sredstva. Imali smo te neke njihove donacije kojima smo uspjeli da pokrijemo jedan dio odlazaka naših takmičara na prvenstva, tako da sad ponovo više nema – objasnio je Kuduzović.

Potreban sistem

Izostanak podrške države rezultirao je time da Plivački savez BiH nema mogućnost ni nabavke opreme, ni uplaćivanja priprema.

– Nemam ništa protiv bočanja, mažuretkinja ni bilo kojeg sporta koji nije olimpijski sport, ali tu treba neki sistem da se uvede i da se sistemski rješava finansiranje olimpijskih sportova. U ovom slučaju govorimo o Lani Pudar, ne o Plivačkom savezu BiH. Mi nemamo mogućnost ni nabavke opreme, ni uplaćivanja priprema. Nije Lana Pudar jedina. Mi imamo još šest-sedam plivača koji su u nešto nižem rangu od Lane Pudar, ali sigurno su za polufinalne trke i borbu za finala – kazao je Kuduzović.

Avaz


Podijelite vijest