Lapsusi pacijenata nasmijat će vas do suza: Dajte mi specijalistu za “ono dole”

Neki pacijenti traže medicinu zdravlja, umjesto medicine rada. Neki traže “kinologa”, drugi bi da se “konstatuju”, neki se žale što su svi “reporteri” zauzeti, drugi se bune jer im nije jasno kako da pritisnu “toster”.

Ima i onih kojima je pedijatar za odrasle zapravo medicina rada, dok je ginekolog “doktor za grudi”.

Pedijatar za odrasle, ljekar za ono dole, mušmolog, samo su neki od lapsusa pacijenata koji zakazuju pregled u call-centru Doma zdravlja. Operaterima novosadskog call-centra često nije ni malo lako da protumače šta pacijenti tačno žele, i koji pregled bi da zakažu, piše portal 24.sata.

Neki traže medicinu zdravlja, umesto medicine rada. Neki traže “kinologa”, drugi bi da se “konstatuju”, neki se žale što su svi “reporteri” zauzeti, drugi se bune jer im nije jasno kako da pritisnu “toster”. Ima i onih kojima je pedijatar za odrasle zapravo medicina rada, dok je ginekolog “doktor za grudi”. Zbog kontrole i snimanja srca i krvnih sudova, pacijenti su najčešće tražili “halter”. Operateri su bez greške zakazivali pacijentima pregled koji im je zapravo trebao. 

– Imamo doktorku na kožnom koja se zove Tea Medić Kepčija, a pacijenti kad zovu traže da zakažu pregled kod Lee Kiš. Nije nam bilo jasno koga zapravo traže, ali kad su nam objasnili da im treba kožni ljekar, sve sumnje su bile otklonjene – kaže Snežana Boškov, šef call-centra.

Nije rijetkost ni da Novosađani traže od call-centra da im aktiviraju roming. – Uredno nas pitaju da li je to call-centar i potom traže aktiviranje rominga, objasnimo im da je to nemoguće, jer smo Dom zdravlja. No, ipak insistiraju na tome uz opasku da treba da radimo svoj posao – kaže Boškov. Ima i onih pacijenata kojima je pedijatar za odrasle zapravo medicina rada, dok je ginekolog “doktor za grudi”. Kardiolog im je karijator, pregled abdomena je obim abdomena, a ginekologija je nerijetko ginologija.

– Ima i onih sugrađanki koje su sramežljive, te im je teško da odmah izgovore da im treba pregled kod ginekologa. Stoga operateri „navode“ pacijente, ne bi li saznali kakav im pregled treba i šta se krije iza rečenice „za ono dole“.

Ima i onih koje insistiraju da doktor bude žensko, pa više puta pitaju da li je operater baš siguran u pol ljekara, jer je jedini muškarac pred kojim su se skinule njihov muž – kaže Boškov. 

Ambulanta u ulici Zmaj Ognjena Vuka umije da postane i Zmaj Ognjena Kurjaka, a pošto je uobičajeni naziv tog objekta ZOV, jedna pacijentika je razumjela da na pregled treba da ode u zoološki vrt, kojeg Novi Sad čak ni nema. Iza naziva “monografija” i “akcija japanske pomoći”, jasno je da se krije mamografija, ali nije bilo lako riješiti misteriju koja je nastala pitanjem “je li proradila gasna komora”.

Uz dodatna objašnjenja i potpitanja ipak je otkriveno da se radi o rendgenu. Bilo je slučajeva da pacijenti traže da zakažu pregled kod zubara jer ih bole oči, a ukoliko nisu sigurni kako se zove doktor, pacijenti umiju da kažu “zakažite mi kod one koju svi hvale”. Kad treba da zakažu kod pulmologa, traže “mušmologa, jer ne mogu da naduvaju”, a kad hoće da se žale prijete da će zvati tržišnu inspekciju.

– Nekad traže da im zakažemo pregled kad nije radno vrijeme. Ima i izrevoltiranih što ne mogu da zakažu pregled kad bi željeli, pa prijete da će zvati inspekciju rada – kaže Boškov.