“Lavina” reakcija međunarodnih zvaničnika na večerašnji napad na LGBT aktiviste u Banjoj Luci

“Lavina” reakcija međunarodnih zvaničnika na večerašnji napad na LGBT aktiviste u Banjoj Luci

Večerašnji brutalni napad na LGBT aktiviste izazvao je buru reakcija stranih zvaničnika u Bosni i Hercegovini koji su redom osudili ovaj nasilnički čin.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH rekli su dapozvali su na brzu reakciju nadležnih.

We condemn the violent attack on activists meeting peacefully in Banja Luka tonight. Authorities must identify and prosecute those who committed this heinous act. https://t.co/q36lL0f5lA— US Embassy Sarajevo (@USEmbassySJJ) March 18, 2023

“Osuđujemo nasilni napad na aktiviste koji su večeras mirno okupljali u Banja Luci. Vlasti moraju identificirati i procesuirati one koji su počinili ovaj gnusni čin”, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Britanski ambasador u našoj zemlji Julian Reilly rekao je da su ga večerašnji napadi u Banjoj Luci šokirali.

Večerašnji šokantni napadi na aktiviste civilnog društva u Banja Luci naglašavaju stvarni uticaj govora ispunjenog mržnjom. Takvo nasilje je neprihvatljivo.— Julian Reilly (@JulianReillyUK) March 18, 2023

“Večerašnji šokantni napadi na aktiviste civilnog društva u Banja Luci naglašavaju stvarni uticaj govora ispunjenog mržnjom. Takvo nasilje je neprihvatljivo. Lokalne vlasti moraju ispuniti svoje obaveze, hitno istražiti i popratiti brzim djelovanjem kako bi počinioce izveli pred lice pravde”, kazao Reilly.

Delegacija EU u BiH također je najoštrije osudila večerašnje nasilje huligana.

We strongly condemn this evening’s violence in Banja Luka.

Words have consequences. When civil society activists and journalists are regularly targets of verbal attack by RS politicians, it creates a climate where physical attacks can follow.— EU in Bosnia and Herzegovina (@eubih) March 18, 2023

“Najoštrije osuđujemo večerašnje nasilje u Banjoj Luci. Riječi imaju posljedice. Kada su aktivisti civilnog društva i novinari redovito mete verbalnih napada političara iz RS-a, to stvara klimu u kojoj mogu uslijediti fizički napadi”, navedeno je u saopćenju Delegacije EU u BiH.

Podsjećamo, u prostorijama nevladine organizacije Transparency International u Banjoj Luci večeras su fizički napadnuti aktivisti za prava LGBT osoba, a nakon čega je intervenisala policija.

Iz policije su saopćili da im je u 18:45 sati prijavljeno narušavanje javnog reda i mira, tj. da je više nepoznatih osoba fizički i verbalno napalo grupu građana koja se samoinicijativno okupila.

Ukazali su da je jednoj osobi u Hitnoj pomoći pružena pomoć, a da su ostali okupljeni građani, kako su naveli, pristupili u policijsku upravu radi lične sigurnosti.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica