Ledeni brijeg dva puta veći od New Yorka odlomio se od Antarktika

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ogromni ledeni brijeg, dva puta veći od New Yorka se 22. januara odlomio od 150 metara debele ledene površine Brunt Ice na Antarktiku. To se desilo nakon što su se posljednjih godina formirale pukotine, objavio Britanski institut za istraživanje Antarktika (BAS).

Brijeg se odlomio između 7 i 8 sati po lokalnom vremenu tokom proljetne plime. Pukotine su se prirodno razvijale, a brijeg se odlomio onda kada se pukotina proširila preko cijele ledene površine poznate kao Chasm-1.

Riječ je o brijegu s površinom od 1.550 kvadratnih kilometara. Poređenja radi, površina New Yorka, koji je najnaseljeniji grad u Sjedinjenim Američkim Državama, iznosi 770 kilometara kvadratnih. Naravno, šire područje New Yorka je znatno veće.

Naučnici su očekivali da će se ledeni brijeg odlomiti. BAS-ovi glaciolozi (naučnici koji se bave geologijom, klimatologijom, meteorologijom i drugim naukama) su godinama pratili razvoj situacije.

Uprkos tome što su klimatske promjene stvarni rastući problem koje utječe na cijeli svijet, glaciolozi tvrde da nisu povezane s ovim slučajem. Glaciolog Dominic Hodgson je istakao da je riječ o prirodnom procesu koji nije povezan s klimatskim promjenama.

Odlomljeni ledeni brijeg će plutati, a američka agencija za istraživanje snijega i leda dat će mu ime, piše list Jerusalem Post.