873x400 21
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet
Kurbani 2021

Ako bh. takmičarka Lejla Tanović nastavi da vozi bicikl onako kako ga je vozila u posljednjih nekoliko utrka, Bosna i Hercegovina će i ove godine imati svoju predstavnicu u top 10 najboljih biciklistkinja na planeti.

To bi značilo povratak naše predstavnice među 10 najboljih s obzirom na to da je u protekloj sezoni jednom zauzela i osmo mjesto. To bi bio ogroman uspjeh za našu zemlju.

Pokazala talent

Najbolja bh. biciklistkinja i 12. u svijetu govorila je za „Avaz“ o aktuelnostima u njenoj karijeri, narednim utrkama, ambicijama, počecima…

– Biciklizmom sam se počela baviti s 15 godina, nakon što sam trebala izabrati da li ću kupiti role ili bicikl. Naravno izbor je pao na bicikl i vrlo brzo nakon toga sam počela voziti za Klub brdskog biciklizma “Puls”. U klubu sam veoma često išla na zajedničke vožnje na kojima je trener Amar Njemčević primijetio da posjedujem potencijal za takmičarski biciklizam. Ja sam, naravno, imala veliku zelju za takmičenjem, te smo odlučili da moja prva utrka ujedno bude i međunarodno takmičenje. Pobijedila sam s prednošću većom od 5 minuta i dalje je sve nekako išlo svojim tokom, kao i u svemu s dosta uspona i padova. Svoj prvi profesionalni ugovor za tursku ekipu potpisala sam 2014. godine – priča nam Lejla, koja je inače magistar pravnih nauka na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

Nedavno je odvozila utrku u Italiji, na jednoj od najtežih staza koja je duga 123 kilometra. Zauzela je šesto mjesto.

– Posljednje takmičenje imali smo u Italiji gdje sam nastupila na Dolomite Superbike utrci kategorije UCI HC, odnosno najjače UCI kategorije na kojima takmičari prikupljaju bodove za svjetsku ranking listu, a na kojoj su nastupile najbolje biciklistkinje svijeta. Utrka je bila iznimno naporna s obzirom na to da smo vozili 123 kilometra s 3.500 metara visinskog uspona.

Puni potencijal

Na usponima sam se osjećala sjajno i vozila jak tempo, međutim na ravnim dijelovima su takmičarke radile zajedno da bi nadoknadile prednost koju sam stekla na usponima, a pogotovo italijanske takmičarke. Kroz cilj sam prošla kao šestoplasirana i veoma smo zadovoljni rezultatom, ali još više formom koja se u ovoj sezoni konstantno podiže – kaže Tanović.

Lejla ne krije da joj je cilj ponovo Top 10.

– Veoma sam ponosna na svoj konstantan visok plasman u konkurenciji najboljih na svijetu. Proteklu sezonu sam završila kao osma biciklistkinja svijeta, ali, nažalost, na početku sezone sam imala problema s alergijom koja me onemogućavala da pokažem svoj puni potencijal, a neka takmičenja sam morala u potpunosti propustiti. Tako da sam usljed toga izgubila bodove te ispala iz top 10 na svijetu. Međutim, uz dobre rezultate, veoma sam se brzo vratila u top 15, a svakako da je cilj ponovni ulazak u top 10 – naglašava bh. takmičarka.

U Italiji će najesen biti održano i Svjetsko prvenstvo koje je i glavni događaj kad je ovoj disciplini riječ.

– Naš glavni cilj ove sezone je Svjetsko prvenstvo. Tokom zime, ali i cijele sezone veoma mnogo radimo na određenim segmentima koji će biti odlučujući na stazi svjetskog prvenstva, tako da s velikim optizmom očekujem nastup u Italiji – optimista je Lejla.

Naredni period bit će veoma uzbudljiv i prepun takmičenja.

– Svjetski biciklistički kalendar rezerviran je uglavnom za državna prvenstva, tako da me očekuje nastup na državnom prvenstvu u XCO disciplini, a potom i državno prvenstvo u maraton disciplini koje se održava na Blidinjama. Nakon državnih prvenstava očekuje me nastup na Balkanskom prvenstvu u Bihaću i bit će mi velika čast da imam priliku braniti svoju balkansku titulu pred domaćom publikom u gradu na Uni – naglašava bh. takmičarka.

Velika dostignuća

Ovo su dosadašnja Lejlina dostignuća u biciklizmu: 14 puta državna prvakinja, četiri puta balkanska prvakinja, dva puta viceprvakinja balkana, 4. mjesto na Svjetskim univerzitetskim igrama, 8. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Turskoj, 11. mjesto na Evropskom prvenstvu u Švicarskoj.

Četiri puta je proglašena za jednu od tri najbolje sportistkinje BiH. 

Trening i utrke

– Prije svega, mladi trebaju svoje vrijeme uložiti u trening i odlazak na utrke, te da prate upute svojih trenera. Bicikli i oprema je nešto što će vremenom ispratiti njihov trud i zalaganje. Svoju prvu medalju na Balkanskom prvenstvu u Skoplju sam osvojila biciklom koji je bio za jedan broj veći nego što meni odgovara i mnogo lošiji u odnosu na konkurenciju. Međutim biciklisti su ti koji osvajaju medalje i podije, a ne bicikl. Naravno, potrebna je velika doza požrtvovanosti i discipline – poručila je Tanović.