Lejla Tanović zauzela 15. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Italiji

21 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović zauzela je 15. mjesto na Svjetskom prvenstvu u maratonu na najtežoj utrci u svojoj karijeri. Nova svjetska prvakinja je Austrijanka Mona Mitervalner (Mitterwallner), koja je sjajnom vožnjom osvojila prvo mjesto i dres svjetskog prvaka koji će nositi narednih godinu dana. 

Najteža trka

Drugo mjesto u svojoj posljednju utrci u karijeri osvojila je Poljakinja Maja Vloscovska (Włoszczowska) i time zaključila jednu od najboljih karijera u svijetu biciklizma sa dvije olimpijske medalje, njima je dodala i devet medalja sa svjetskih prvenstava. Podiji je upotpunila Natalija Fišer Eguskuiza (Natalia Fischer Egusquiza) reprezentativka iz Španija i trenutna Evropska prvakinja.

Svjetsko prvenstvo na Elbi ponudilo je atraktivnu utrku za gledaoce, s obzirom na to da je konfiguracijom terena staza bila jedna od najtežih i najzahtjevnijih u historiji ovog takmičenja, ukupne dužine 80 kilometara i 3.100 metar visinskog uspona. Podatak koji govori tome u prilog je i taj da je prošlogodišnji svjetski prvak iz Kolumbije Paez Leonardo odustao zbog pada i loma ruke, dok je svjetska prvakinja Ramona Forchini koja je došla sa namjerom da odbrani titulu odustala nakon prvog kruga.

– Na svom drugom nastupu na Svjetskom prvenstvu osvojila sam 15. mjesto na izuzetno fizički i tehnički teškoj stazi. Na početku utrke osjećala sam se veoma dobro, polako sam napredovala sa pozicijama te vodila bitku za ulazak u top 10. Međutim, zbog problema sa stomakom moj maksimum je bio 15 mjesto. Zasigurno da je ovo bila najteža utrka u mojoj karijeri, ali ujedno sam imala i veoma jak motiv s obzirom da sam dala svoj maksimum i odvozila bez greški, rekla je Lejla Tanović.

Neprocjenjivo iskustvo

Za našu takmičarku nema vremena za odmor jer već u petak je očekuje nastup na Svjetskom kupu u Francuskoj, a što će biti i posljednja utrka u ovoj sezoni.

– Iako sezona još uvijek nije gotova, Lejla je osvajanjem 15. mjesta zaokružila sjajnu sezonu iza sebe. Staza je bila zaista brutalna, tako da je u muškoj konkurenciji skoro 40 takmičara odustalo tokom utrke. Sigurno da je ovo jedno neprocjenjivo iskustvo za Lejlu i da sa ovakvim teškim utrkama napreduje. Lejla je utrku odvozila bez greške i taktički onako kako smo dogovorili prije starta. Sada je dan odmora, a već sutra putuje za Francusku gdje je očekuje posljednja utrka u sezoni, odnosno Svjetski kup “Roc d’Azur”, rekao je za kraj trener Amar Njemčević.

Tanović trenutno zauzima deveto mjesto na Svjetskoj biciklističkoj ranking listi, dok je osvajanjem 15. pozicije osvojila novih 78 UCI bodova.

GODISNJICA
MARKETING