Lendo: Pogibija Azre Spahić posljednji alarm, sistemskim mjerama unaprijediti sigurnost građana

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo smatra da je saobraćajna nesreća u kojoj su smrtno stradale mlada doktorica Azra Spahić i još dvije osobe teško povrijeđene posljednji alarm za cijelo društvo, naročito strukture vlasti, da se hitnim sistemskim mjerama konačno unaprijedi sigurnost građana FBiH.

– Život Azre Spahić, nažalost, ne možemo vratiti, ali možemo preciznim, konkretnim i konstruktivnim mjerama maksimalno prevenirati slične situacije i na taj način spasiti živote naših građana. To je naša dužnost i zbog Azre Spahić, zbog Selme Agić, Edine Malkoč, Have Dovadžija i svih ostalih žrtava obijesti neodgovornih vozača, ali i zbog sadašnjih i budućih generacija – naglasio je.

Neophodno je, ističe Lendo u saopćenju za javnost, najprije izmjenama krivičnih zakona i ostalih relevantnih propisa najstrožije inkriminisati bilo kakvo ugrožavanje sigurnosti u saobraćaju, posebno prekvalifikacijom djela poput upravljanja automobilom pod djejstvom alkohola, prekoračenja brzine, vožnje bez položenog vozačkog ispita.

– Moramo unaprijediti i saobraćajnu infrastrukturu, koja će sigurnost svih učesnika u saobraćaju podići na viši nivo. U svojstvu potpredsjednika FBiH aktivno ću raditi na stimulaciji usaglašavanja i donošenja adekvatnih izmjena zakonskih rješenja. U tome nam je neophodna sinergija svih nivoa vlasti, vlasti, opozicije, stručne zajednice, civilnog društva i svih organizacija i pojedinaca koji mogu dati doprinos za unapređenje sigurnosti građana – saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH. 

Avaz