20 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Adis Ahmetović još je jedan uspješni mladi Bosanac u svijetu. Rođen u Hanoveru 1993., kao dijete izbjeglica iz Kotor-Varoši, sa svojih 27 godina, lider je SPD-a u rodnom gradu, sjedištu pokrajine Donja Saksonija, a u septembru ove godine ima velike šanse da uđe u Bundestag.

S Ahmetovićem smo razgovarali o njegovoj političkoj karijeri, odnosu Njemačke prema BiH te odluci ove zemlje da Kristijana Šmita (Christian Schmidt) i zvanično kandidira za novog visokog predstavnika u našoj zemlji.

Radnička familija

Kako je došlo do toga da budete izabrani za šefa SPD-a u Hanoveru i zašto ste izabrali socijaldemokrate?

– Kao 15-godišnjak sam postao član SPD-a. Pošto dolazim iz radničke porodice, mislim da mi je to bio pravi izbor. Socijaldemokratske ideje solidarnosti i socijalne pravde ponukale su me da postanem član te partije. Vrlo rano postao sam predsjednik mladih socijalista iz Hanovera, gdje sam stekao veliko političko iskustvo i, zahvaljujući određenim uspjesima, u konačnici sam 20. januara 2020. izabran i za predsjednika SPD-a u Hanoveru, koji u ovom gradu, zajedno sa Zelenima, čini vladajuću koaliciju.

Kandidat ste za Bundestag u septembru?

– Zbog pandemije koronavirusa još nisu bili unutarstranački izbori na kojima bi to bilo potvrđeno, ali nadam se da ću od 12. marta i zvanično biti kandidat za izbore za Bundestag. Borit ću se za to da SPD imenuje novog kancelara nakon 16 godina vladavine Merkel. Vrijeme je za nešto novo, vrijeme je za socijaldemokratiju.

I tako bi se u Bundestagu prvi put u historiji našao jedan Bosanac. Šta bi BiH mogla očekivati od Vašeg djelovanja?

– U Bundestagu ćemo se boriti za stabilizaciju EU i integraciju zapadnog Balkana u EU. Želim da BiH što prije postane član EU. To će mi biti veliki prioritet u vanjskoj politici. Njemačka i SPD imaju veliki interes za zapadni Balkan, specijalno za BiH. Njemačka želi da BiH postane funkcionalna država i da provede sve reforme koje su joj dostavljene od EU, da može što prije postati njena članica.

Sloboda i pravda

Bundestag je i zvanično potvrdio Kristijana Šmita za kandidata Njemačke za novog visokog predstavnika u BiH. Kakvo je Vaše mišljenje o Šmitu?

-Samim tim što je predložila svog kandidata za visokog predstavnika, Njemačka je jasno stavila do znanja da se aktivno uključuje u bh. politiku. Njemačka želi napredak za BiH. Šmit je veoma cijenjen i iskusan političar. Ne sumnjam da će dobro izvršavati zadatke i veliku odgovornost visokog predstavnika. On je principijelan političar koji se bori za mir, slobodu i pravdu. To su univerzalne vrijednosti koje, nažalost, u bosanskoj politici nedostaju.

Kako komentirate napise i različite teorije u pojedinim bh. medijima da je kandidatura Šmita rezultat dogovora, pa čak i nekog “paklenog plana” Rusije i Njemačke koji je usmjeren protiv interesa SAD u BiH?

– To su besmislice. Njemačka je u vanjskoj politici suverena i ne pada pod tuđi utjecaj. Njen interes je da BiH uđe u EU i NATO, čime se postiže stabilnost cijelog regiona. To je pravi put za BiH – i taj put ćemo Njemačka i ja zajedno s njom pratiti. Samim tim, ta priča o pogodovanju Rusiji nema smisla.

Spoj mladosti i iskustva

Koji su Vaši najznačajniji politički uspjesi do sada?

– Jedan od velikih uspjeha u mom radu je projekt “Besplatne karte za bus i tramvaj za mlade” u Hanoveru i regionu. Zajedno s Ulrike Štrauh (Strauch) sam preuzeo rukovodstvo SPD-a u mom gradu. To je dobar spoj mladosti i iskustva. Partija se odlučila za takav projekt i sada idemo zajedno naprijed. Jedan sam od najmlađih stranačkih rukovodilaca u cijeloj Njemačkoj. Ponosan sam na to što sam kao mlad čovjek to uspio. Demokratija može ostati stabilna i moderna samo ako mladi imaju više odgovornosti.