Lideri EU odlučili: Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) na Twitteru je objavio da je Evropsko vijeće donijelo odluku da se Ukrajini i Moldaviji da kandidatski status. 

– Historijski trenutak. Današnji dan označava ključni korak na vašem putu prema Evropskoj uniji. Naša budućnost je zajedno – napisao je Mišel i čestitao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom (Zelenski) i predsjednici Moldavijie Maiji Sandi. 

Povodom odluke Evropskog vijeća oglasila se i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) koja je poručila da je “danas dobar dan za Evropu”.

Uputila je čestitku Zelenskom, Sandi, kao i Irakliju Garibašviliju, premijeru Gruzije, zemlje koja će dobiti kandidatski status nakon što tamošnja vlada ispuni određene uslove.

– Vaše zemlje su dio naše evropske porodice. I današnja historijska odluka lidera to potvrđuje. Ova odluka sve nas jača. Ona jača Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju, suočene s ruskim imperijalizmom. I to jača EU. Jer to još jednom pokazuje svijetu da smo ujedinjeni i jaki pred vanjskim prijetnjama – poručila je Fon der Lejen.

Poruku je poslao i visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj (Josep Borrell).

– Ukrajina će prevladati. Evropa će prevladati. Danas je početak dugog puta kojim ćemo zajedno hodati. Ukrajinski narod pripada evropskoj porodici – poručio je Borelj i dodao:

– Budućnost Ukrajine je u EU. Zajedno se zalažemo za mir.