Portal 072info

Lijek za Alzheimerovu bolest nikad bliži

Naučnici su otkrili antitijelo koje skoro u potpunosti briše vidljive znakove Alzheimerove bolesti sa mozga, prenosi britanski portal Independent.

Pacijentima su davane doze antitijela, zvanog “adukanumab” (eng. “aducanumab”), tokom godinu dana, i kako se čini, nakupine na mozgu koje se stvaraju kod pacijenata s Alzheimerovom bolešću, su se povukle kod onih pacijenata koji su dobivali najveće doze lijeka.

Naučnici su također kazali da su pacijenti pokazali znakove usporavanja slabljenja kognitivnih funkcija.

Ukoliko se ovi rezultati potvrde na većim kliničkim ispitivanjima koja su se već počela provoditi u svijetu, to bi, prema naučnicima, bio iznimno značajan proboj u naporima za sprečavanje Alzheimerove bolesti.

“U poređenju s drugim studijama koje su objavljene u prošlosti, učinak ovog lijeka je bez presedana,” rekao je jedan od istraživača, profesor na Univerzitetu u Cirihu, Roger Nitsch.

Profesor Eric Reiman sa Univerziteta u Arizoni ipak upozorava: “Iako su ova otkrića ohrabrujuća, ona nisu konačna. Bilo bi mudro sačekati sa ocjenom kognitivnih koristi ovog antitijela do objave rezultata većih kliničkih ispitivanja.”

Istraživači su također otkrili neke nuspojave, kao što su glavobolje.

Studija, koju su provodili naučnici iz farmaceutskih kompanija Biogen i Neurimmune, izazvala je veliki interes eksperata u toj oblasti.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box