LIJEPA BOSANSKA TRADICIJA: Uz druženje i osmijeh hanume pravile čuvenu ćeteniju!

Polish 20220115 202917312 660x330 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ćetenija je tradicionalna bosanska poslastica u obliku konca koja se pravi u zimskom periodu.

Stara bosanska jela, ali i poslastice su jedan od zaštitnih znakova naše kulture. Naša zemlja obiluje brojnim zanimljivim jelima i njihovim načinom pripreme.

Ćetenija ima posebnu čar i priču koja se veže za nju.

Muškarci i djevojke bi se okupili u bosanskim kućama kako bi organizovali sijela na kojima će se pripremati ova končana poslastica- ćetenija.

U našim krajevima ova tradicija se još uvijek čuva u brojnim domaćinstvima.

U kući 64-godišnje Đulbe Imamović u Bilalovcu sastalo se sijelo kako bi se izradila spomenuta poslastica. U domaćinskoj kući osam hanuma, čestitih, napravilo je dvije ćetenije, jer prva se nije nešto uredila, kroz smijeh nam govori Šefika Behlil, jedna od prisutnih hanuma, ali je zato druga ispala odlična!  Napravljena ćetenija se podijelila, kao što je uglavnom  i običaj.

Imamovići se, kaže nam sagovornica, sastaju već zadnjih pet godina te prave tradicionalni slatkiš.

“Na sijelu su bile dvije sestre, moje rodice, Advija i Sija i njihova nevjesta, bila je tu i moja mama, sestra, strina i nevjesta…” kazuje za naš portal Šefika Behlil.

Ipak, saznali smo da muževi nisu bili toliko vrijedni (😁) nego su uživali u kahvi u drugoj prostoriji i čekali svoje hanume da ih obraduju friško napravljenom poslasticom!

Pogledajte fotografije sa sijela: