Portal 072info

LJEKARI KAŽU: Ovu jesen ćemo progurati bez gripa, ali ima jedan bitan uslov

2149355 profimedia0102493019 ls 696x464 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vrhunski američki stručnjak za autoimune bolesti rekao je da bi grip mogao da “nestane ove jeseni”, jer SAD prelazi u hladnije mjesece dok se još bori sa koronavirusom.

  • Možda uopšte ne bude bilo gripa, ali svi bismo se trebali vakcinisati, rekao je dr Bob Lahita, predsjedavajući Medicinskog odjeljenja zdravstvenog sistema Svetog Josifa.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da svake godine oko 3-5 miliona slučajeva teškog gripa ima globalno i do 500.000 smrtnih slučajeva godišnje povezano sa bolešću.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sjedinjene Države, epicentar krize COVID-19, od marta su doživjele preko 150.000 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom i preko 4 miliona potvrđenih slučajeva. Medicinski stručnjaci su zabrinuti zbog toga što bi sve veći broj slučajeva mogao značiti dok se učenici vraćaju u školu i počinje godišnja sezona gripa.

Jedan bivši američki zdravstveni zvaničnik, dr. Rik Brajt, svjedočio je na saslušanju u Kongresu da bi se ta zemlja mogla suočiti sa “najmračnijom zimom u modernoj historiji” ako pandemija ne bude kontrolisana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međutim, napori za ublažavanje koronavirusa mogu se isplatiti na druge načine.

Zemlje poput Kine, Kanade i Ujedinjenog Kraljevstva nedavno su izvjestile o značajnom padu slučajeva gripa nakon mjera globalne distanciranja koje sadrže koronavirus, navodi se u izvještaju Rojtersa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U izvještaju se također navodi da je najnoviji broj najnovijih zaraženih Južne Koreje “zabilježio 83% slučajeva u istom periodu godinu dana ranije”. U Australiji, koja je trenutno zimi, stručnjaci primjećuju znatno niže stope prijema u bolnicu za zarazne bolesti koje nisu u grupi COVID-19 za to doba. Međutim, SZO je upozorio u nedavnom izvještaju da bi trebalo da se posmatra broj gripa sa oprezom zbog pandemije koja ometa sposobnost prijavljivanja nekih zemalja.

Dr. Lahita je predviđala sličan pad slučajeva gripa u SAD-u „zbog nošenja maski i pranja ruku i našeg društvenog distanciranja“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
  • Mislim da će biti veoma zanimljivo gledati ovo”, rekao je.

Neki stručnjaci brinu da bi nedostatak infekcije gripa ove godine mogao negativno uticati na imunitet u budućim sezonama gripa.

  • Moguće je da ako ove sezone nemamo infekcije, biće još ranjivijih ljudi tokom sljedeće sezone, to je definitivno nešto što ćemo morati pažljivo nadgledati”, rekao je Ben Marais, stručnjak za zarazne bolesti na Univerzitetu u Sidneju.

Prema dr. Lahiti, pitanje imuniteta za koronavirus i grip moglo bi imati jednostavno riješenje u budućnosti, nakon što se razvije vakcina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
  • Mislim da će roman koronavirusa biti uz nas još mnogo, mnogo godina, rekao je. “Međutim, postoji nada da ćemo, na primjer, 2021. imati obje vakcine kombinovane zajedno, tako da kada budete vakcinisani protiv gripa, vakcinisat ćete protiv COVID-19.”
Podijelite članak
  • 11
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija