Ljekari u BiH preporučuju četvrtu dozu vakcine: “Prve tri nisu uzrokovale nikakvu štetu”

vakcinacija
Podijelite vijest

S obzirom na pozitivan efekat koji su ostvarile prva, druga i treća doza vakcine protiv virusa korona, preporuka ljekara je da se primi četvrta doza.

Vakcinacija prvom, drugom, kao i trećom dozom nije prouzrokovala nikakvu štetu, kazao je za Nezavisne novine Nenad Stevandić, zamjenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC).

“Kada smo imali najveći talas korona virusa vakcinacija je spasila mnogo života. Sada s novim talasom je neizvjesno kakva će biti jesen, što je svakako preporuka za vakcinaciju i četvrtom dozom”, rekao je Stevandić.

Posebno je naglasio da se ova preporuka odnosi na starije građane koji imaju određene zdravstvene komorbiditete.

ČITAJ JOŠ:  Evropa uvodi mjere za štednju struje, u BiH samo preporuke za racionalnijom potrošnjom

Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, rekao je da je u posljednje vrijeme u Sarajevu povećan broj građana koji žele da se vakcinišu trećom ili četvrtom dozom.

“Prema našim podacima, kod onih pacijenata koji su vakcinisani deset odsto se smanjuje mogućnost za težu kliničku sliku”, rekao je Drljević.

Kako je dodao, četvrta doza je neophodna pacijentima koji imaju određeno oštećenje imunosistema.

“Osim pacijenata koji imaju određene probleme s imunosistemom, vakcinacija je neophodna i za sve starije osobe čiji je imunosistem potrošen”, rekao je Drljević.

Kako ističe, još nema upute za vakcinaciju za osobe mlađe od 60 godina.

ČITAJ JOŠ:  Nove informacije: Lidl razmatra lokacije u BiH, otvorit će 30 trgovina i traži još radnika

Svakim danom, dodao je, imamo sve veći broj zaraženih pa se čeka da se vidi dalji razvoj situacije.

“U svakom slučaju podatak koji ide u prilog samoj vakcinaciji četvrtom dozom jeste taj da je lakša klinička slika kod pacijenata koji su vakcinisani”, rekao je Drljević.

Prema njegovim riječima, ovaj podatak govori da svi treba da se vakcinišu sa tri doze, a grupe kojima je dozvoljeno vakcinisanje četvrtom dozom ne bi trebalo da izbjegavaju vakcinu.

Vakcinacija četvrtom dozom, odnosno drugom buster dozom, protiv virusa korona počela je u Domu zdravlja u Banjoj Luci.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Naime, dostupne su vakcine pfizer i sinofarm.

Kako su naveli, prema privremenim preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, vakcinacija četvrtom dozom se preporučuje za prioritetne grupe stanovništva, među kojima su zdravstveni radnici, štićenici i osoblje u ustanovama za dugotrajnu njegu, kao i osobe starije od 60 godina, trudnice i druge grupe pacijenata pod visokim rizikom od dobijanja teškog oblika ovog virusa.

“Druga bustеr dоzа prоtiv kovida-19 mоžе sе primјеnjivаti kоd оsоbа kоd kојih је оd dаvаnjа treće dоzе prоšlо tri do šest mjeseci”, kazali su iz banjalučkog Doma zdravlja.


Podijelite vijest