Ljekari u Zenici spasili prst pacijentu s opremom starom 30 godina

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Na odjelu plastične i rekonstruktivne hirurgije u Kantonalnoj bolnici u Zenici uspješno je urađen složen operativni zahvat replatancije trećeg prsta na šaci. Neziru Džafiću iz Visokog prilikom popravke garažnih vrata sajla je oštetila šaku lijeve ruke. Mladi specijalista Amir Haračić spasio ga je mnogo većeg invaliditeta, uprkos činjenici da je operativni zahvat rađen sa opremom starom preko 30 godina.

Kako je istakao dr. Nedžad Dizdarević, načelnik Službe za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u KBZ-u, operativni zahvat je protekao kako treba, pacijent je u stabilnom stanju, a prst je u potpunosti vitalan.

Osim činjenice da se ovakvo zahtjevni operativni zahvati rade vrlo rijetko u većim kliničkim centrima, ohrabruje i to da je kompletnu operaciju vodio ljekar koji je tek došao sa specijalizacije, uz superviziju načelnika Službe. Sa postulatima mikrohirurgije susreo se tokom specijalizacije na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Sarajevu.

“Ovo prvenstveno znači stjecanje novog iskustva, a samim tim što je operacija protekla uredno i što je dalji tok teče uredno – dodatni je motiv da se više posvetim tom tipu hirurgije”, kaže Haračić.

Mnogo znači podrška i povjerenje koje je dobio od starijih kolega.

“Uslovno rečeno, raduje nas i to da je operativni zahvat urađen sa skoro neupotrebljivom opremom. Dovoljno govori činjenica da je ona proizvedena 1976. godine. Postavlja se pitanje šta bi bilo da imamo opremu koja zadovoljava današnje kriterije”, naglašava Dizdarević.

Zahvaljujući velikom profesionalizmu, stručnosti i entuzijazmu, tim mladih ljekara uz iskusnog dr. Dizdarevića posljednju godinu napravili su niz uspješnih zahvata. Međutim mogli bi mnogo više uz logističku, moralnu i finasijsu podršku društvene zajednice.

federalna.ba

072INFO TV