Portal 072info

LJETNI ROŠTILJ Donosimo šet savjeta kako ispeći meso na zdravi način

Termička obrada mesa pri roštiljanju stvara spojeve koji su kancerogeni, a Američki institut za istraživanje raka donosi savjete kako zdravije pripremiti meso.

 

Ljeto je idealno vrijeme za uživanje u roštilju, ali visoka temperatura na kojoj se meso peče i nije toliko zdrava, piše Business Insider.

Naime, dolazi do stvaranja spojeva pod imenom policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) i heterociklički amini (HCA) koji su, prema istraživanju Nacionalnog instituta za rak (NCI) i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), kancerogeni.Ali, roštiljanja se ne morate potpuno riješiti jer možete prilagoditi pripremanje mesa mesa na visokim temperaturama.

Američki institut za istraživanje raka ((AICR) donosi pet savjeta za zdraviju pripremu mesa:1. Mariniranje mesa prije pečenja smanjuje formiranje HCA spojeva2. Prije roštilja lagano pripremite meso u pećnici ili ga skuhajte3. Koristite nemasno meso kako biste izbjegli nagoreno meso i jaku vatru do koje dolazi jer sagorijeva njegovu mast 4. Da bist skratili period pečenja, u narezane komadiće mesa ubacite i povrće. Na roštilju pecite samo povrće i voće jer ne može proizvesti kancerogeni HCA spoj

Podijelite članak