Ljeto će ove godine biti toplije nego ikada, ekstremne vrućine i u BiH

Ljeto će ove godine biti toplije nego ikada, ekstremne vrućine i u BiH

Nakon toplog, ali dosta promjenljivog vremena u maju, stiže vrelo ljeto. Prema prognozi Svjetske meteorološke organizacije (WMO) očekuje se da će ljeto 2020. biti dosta toplo, odnosno iznad prosjeka na sjevernoj hemisferi.

Ove godine su mjeseci do početka maja bili najtopliji ili drugi najtopliji od početka bilježenja temperatura, po UN-ovoj agenciji za vrijeme i klimu.

Kako je za “Avaz” rekao najpoznatiji bh. meteorolog Željko Majstorović, u BiH će biti velike vrućine ovog ljeta. 

– Maj će biti dosta promjenljiv, ali neće biti previše padavina, dok će ljeto biti jako vruće, ali se nadamo da će pasti koja kap kiše – rekao je Majstorović.

Do promjena dolazi usljed globalnog zatopljenja, pa bi ljeto ove godine moglo biti najtoplije ikada. 

– Temperature zraka i površine mora su se povećale usljed klimatskih promjena, a to ima veliki utjecaj na ekstremne vremenske prilike poput tropskih ciklona i obrazaca padalina – rekao je Peteri Talas (Petteri Taalas), glavni sekretar WMO-a. 

Svjetska meteorološka organizacija najavila je da se očekuju i nadprosječne padavine na prostoru Indijskog okeana, te u Australiji i zapadnim dijelom indonezijskog otoka.

Manje kiše nego što je uobičajeno očekuje se u južnim i ekvatorijalnim područjima Južne Amerike, te na Karibima i Indijskom potkontinentu.

https://www.instagram.com/p/CAJ5ER_BD4_/?utm_source=ig_embed

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS