Portal 072info

Ljeto ove godine u BiH toplije od prosjeka: Evo kada stižu toplotni udari

Ljeto (period 1. juni – 31. august) 2017. godine na prostoru Bosne i Hercegovine i u regionu, prema dostupnim prognostičkim materijalima trebalo bi da bude toplije ili nešto toplije u odnosu na prosječne ljetne vrijednosti temperatura zraka, javlja Anadolu Agency (AA).

Veća temperaturna odstupanja očekuju se u mjesecu julu, a najmanja odstupanja u odnosu na višegodišnju normalu u augustu, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

Iako se očekuje toplije ljeto u odnosu na višegodišnji prosjek, to ne znači da neće biti kraćih hladnijih perioda, dodaju iz FHMZ.

Istovremeno, mogući su i izrazito topli periodi u vidu tzv. toplotnih talasa. Najveća mogućnost za pojavu toplotnih talasa je u julu.

Prognostički modeli za količine padavina u sezoni ljeto 2017. godine, ne daju jasne signale. Ipak, ukupne količine padavina bi mogle da budu manje, u odnosu na višegodišnji ljetni prosjek.

Tokom ljeta očekuju se duži sušniji periodi ali i periodi kada bi usljed uobičajenih ljetnih pljuskova, za relativno kratko vrijeme mogla da padne veća količina kiše. Najjači signal za sušni period je krajem juna i početkom jula.

Fokus.ba

Podijelite članak