Ljudska srca će se printati 3D printerom?

607_20131122193641_srce___shutterstock

Tim američkih naučnika obećava da će u roku od maksimalno deset godina biti moguće printati ljudska srca 3D printerom.

Stuart Williams sa Univerziteta u Louisvilleu tvrdi kako je deset godina čak i previše, ali su namjerno ostavili sebi nešto prostora za manevrisanje vremenom. Naime, oni tvrde da će isprintana srca biti spremna za transplantaciju, a već su uspjeli tom tehnologijom napraviti koronarnu arteriju i manje srčane krvne žile.

Oni razvijaju poseban 3D printer za izradu ovakvih umjetnih srcadi, a njihove studije dovode do zaključka da će se printane žile spojiti s pacijentovim tkivom i tako sastaviti novi krvotok u printanom tkivu.

Za početak srca će printati u dijelovima, ali vjeruju kako će biti u mogućnosti isprintati i čitavo srce u samo tri sata. Nakon što srce isprintaju, ono će morati sedmicu dana sazrijevati prije nego što postane spremno za transplantaciju.

Srca će se izrađivati na temelju pacijentovih ćelija koje će biti izvučene iz masnog tkiva, a iz tog su razloga vjerovatnosti da će tijelo odbacivati novo srce jako male, piše Daily Mail. Kako su prethodno stručnjaci imali problema s održavanjem isprintanih organa na životu, Williams taj problem planira riješiti prirodnim povezivanjem pacijentovih krvnih žila s onim isprintanim, a krv će zatim dalje obaviti svoj dio posla.

Tim stručnjaka prevođen Williamsom nada se da će jednog dana 3D printer ljudskih srcadi biti dio osnovne bolničke opreme, a nesumnjivo je da će se njihovim postignućem spasiti nebrojeni ljudski životi.

index.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE